У свакој чорби мирођија: Сорош не штеди новац када су амерички избори у питању

Танјуг
У свакој чорби мирођија: Сорош не штеди новац када су амерички избори у питању

ВАШИНГТОН - Амерички милијардер Џорџ Сорош донирао је више од 15 милиона долара фондовима који подржавају потпредсjедницу САД Камалу Харис да буде кандидаткиња Демократске странке на предстојећим предсjедничким изборима, пренiо је данас Блумберг.

Поред њега, филмски продуцент и донатор Џејми Патрикоф такође је подржао Харис.

''Други ће да виде да је она најбоља опција за Демократе да се побиједи Трамп'', рекао је он, уз оцјену да би Харис у дебати ''уништила'' Трампа.

За разлику од њих двојице, остали милијардери и донатори Демократа нису се опредијелили којој личности ће пружити подршку да буде кандидат на изборима, пошто желе, како наводи агенција, отворено надметање.

Милијардер и трговац некретнинама Рик Карусо рекао је да се Харис можда и истакне као најбоље рјешење за демократе, али да је у сваком случају потребно имати отворено надметање за кандидатуру.

''Омогућавање отвореног процеса је у складу са фундамелном снагом наше демократије'', поручио је Карусо.

Прије него што је јуче одустао од кампање за реизбор, предсједник САД Џозеф Бајден прикупио је близу 96 милиона долара донација, што је новац који Харис може да употријеби пошто је  била његов кандидат за потпредсједницу, док би други кандидати морали да почну да прикупљају новац ''од нуле'', наводи Блумберг.

Раније данас Ројтерс је пренио да је Харисина кампања за мање од једног дана прикупила 49,6 милиона долара, након што је Бајден сапоштио да се повлачи из трке.

Њујорк Тајмс је пренио да су неки од највећих донатора Демократске странке упозорили да неће уплатити обећане донације уколико Бајден не одустане од кампање за реизбор, а наводно је ријеч о око 90 милиона долара.

Бајден је синоћ саопштио да се повлачи из кампање за реизбор, након што је претходних мјесец дана то одбијао да учини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана