У "суперјахту" милионера ударила велика пијавица, таласи прогутали њега и ћерку

Курир/Гардијан
Foto: Тануг/АП

РИМ - Са британским милионером и предузетником Мајком Линчом, који је нестао у таласима Средоземног мора недалеко од Сицилије, нестала је и његова осамнаестогодишња ћерка.

Линч, ког су медији означавали као британског "Била Гејтса", нестао је након што је његову "суперјахту" Бајесиан захватила јака олуја.

Супруга милионера Анђела Бакарес је спасена, а међу несталима су још два Американца и једна Канађанка.

Патролни чамци обалске страже и ватрогасци спасили су укупно 15 људи из 56-метарске једрилице, укључујући једногодишње дијете, пише „Гардијан“.

Италијанска обалска стражајуче  је у саопштењу навела: Јутрос око пет часова, након силовите олује, 56-метарска јахта названа Бајесијан која је пловила под британском заставом потонула је у близини Портичела. Брод је имао посаду од 10 људи и 12 путника.

Рониоци спасиоци покушавају да дођу до трупа, који је потонуо на дубину од око 49 метара. Канцеларија јавног тужиоца у Термини Имерезеу истражује инцидент.

Осам спашених, укључујући и једногодишњакињу, пребачено је у локалне болнице и сви су у стабилном стању.

Љекари из болнице Ди Кристина у Палерму извијестили су да је мајка дјетета "свом снагом држала своју ћерку на површини, испружених руку нагоре да би спријечила да се удави".

-Свуда је био мрак. У води нисам могла да држим очи отворене. Вриштала сам у помоћ, али све што сам могла да чујем око себе били су крици других - рекла је љекарима жена, британска држављанка по имену Шарлот.

Обалска стража је саопштила да је јахту направио италијански бродоградитељ Перини 2008. Луксузни брод има алуминијумски труп, може да достигне максималну брзину од 15 чворова и може да носи 12 гостију и посаду од 10 људи.

Брод је напустио сицилијанску луку Милако 14. августа и посљедњи пут је уочен источно од Палерма у недјељу увече.

У извјештајима локалних медија наводи се да је у брод ударила пијавица. Пијавица је мини-торнадо, стуб који се спушта из облака и формира ротирајућу мјешавину вјетра и воде.

Неки рибари су пријавили да су уочили мали торнадо код обале око 3.55 ујутро. Убрзо након тога, били су свједоци сигналне ракете за помоћ која је наводно лансирана са брода. Рибари су пришли, али су испричали да су видјели само "разбацане остатке једрилице како плута у води".

Олује и обилне падавине захватиле су Италију посљедњих дана, а поплаве и клизишта су изазвали велику штету на сјеверу земље после вишенедјељних врућина.

Ко је Линч

Линч је суоснивач компаније „Аутономи“, софтверске фирме која је средином 90-их постала једна од најјачих на британској технолошкој сцени.

Одликован је Орденом Британске империје за заслуге предузетништву 2006. године, а 2011. именован је у савјет за науку и технологију тадашњег премијера Дејвида Камерона. Изабран је за члана Краљевске инжењерске академије 2008. и Краљевског друштва 2014. године.

У јуну ове године ослобођен је свих оптужби за превару на суђењу у САД, гдје је био оптужен због куповине Аутономија о стране Хјулит Пакарда, вриједне 11 милијарди долара.

Након ослобађајуће пресуде, рекао је новинарима: "Радујем се што ћу се вратити у Велику Британију и вратити се ономе што највише волим: својој породици и иновацијама у својој области".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана