Један од најјачих израелских удара на Газу до сада, испаљено 6.000 пројектила

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ, РАМАЛА - Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у шести дан. До сада је погинуло скоро 2.500 људи. Савјет безбједности УН састаће се у петак да би размотрио конфликт. Израелске одбрамбене снаге (IDF) саопштиле су данас да изводе широко распрострањене ваздушне нападе на многе локације Хамаса широм Појаса Газе.

УН: Драматично мале залихе у Гази

Око 270.000 интерно расељених људи у Појасу Газе тренутно се налази на локацијама под окриљем УН, а залихе су драматично ниске, рекла је представница УНРВА Џенифер Остин.

„Готово смо потрошили све залихе. Ситуација је екстремно, екстремно тешка“, рекла је она.

УН су раније саопштиле да је 338.000 људи у Појасу Газе напустило своје домове.

„Потребно нам је гориво у Гази, оно покреће постројења за десалинизацију воде, без њега неће бити пијаће воде. Гориво покреће и генераторе у болницама, без горива Газа је у великом проблему“, казала је Остинова.

Како је додала, тренутно има воде за 50 склоништа за расељене, а има их укупно 100, а воде ће нестати за четири до 10 дана.

Израел је спровео један од најјачих таласа напада на Појас Газе до сада

Раније је израелска армија саопштила да је до сада гађано 3.600 циљева и испаљено 6.000 пројектила

Израелска влада одобрила је планове за могућу евакуацију града Сдерота.

Египат спреман да посредује

Египат је спреман да посредује између Израела и Палестинаца без било каквих услова, рекао је египатски председник Абдел Фатах ас Сиси.

„Египат је спреман да посредује у координацији са земљама региона, без услова“, рекао је он.

Предсједник Египта позвао је сукобљене стране да се врате преговорима, рекавши да Каиро „ради све што може на деескалацији“. Он је додао и да Египат намерава да достави хуманитарну помоћ у Појас Газе.

Сједињене Америчке Државе немају планове да ратују на страни Израела

Сједињене Америчке Државе немају планове да ратују на страни Израела, који такође то не жели, рекао је представник Савјета националне безбједности САД Џон Кирби

Европска комисија најавила је истрагу против друштвене мреже Икс

Европска комисија најавила је истрагу против друштвене мреже Икс (Твитер) Илона Маска како би утврдила да ли је та мрежа дозволила ширење дезинформација у вези са израелско-палестинским сукобом.

ЕК је саопштила да је послала формални захтев за информације друштвеној мрежи Икс, што је први корак у процедури према новим европским прописима.

Ескадрила америчких авиона А-10 распоређује се у бази Ал Дафра у Уједињеним Арапским Емиратима

Ескадрила америчких авиона А-10 распоређује се у бази Ал Дафра у Уједињеним Арапским Емиратима, како би подржали Израел и одвратили могуће нападе, објавио је „Вол Стрит џурнал“, позивајући се на дипломатске изворе.

Четворица Палестинаца ухапшена су у пограничним дијеловима Израела око Појаса Газе

 

Израелски Кнесет изабрао је владу националног јединства

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да су почели преговори преко посредника о ослобађању француских грађана које је заробио Хамас.
Према наводима француских медија, француски лидер није желио да износи друге детаље.

Израелски досељеници убили два Палестинца на сахрани

Израелски досељеници убили су данас два Палестинца током сахране убијених сународника у селу Кусра на окупираној Западној обали, саопштило је палестинско Министарство спољних послова.

Израелски медији наводе да су Палестинац и његов син убијени из ватреног оружја, приликом напада израелских досељеника на погребну поворку четворице Палестинаца, које су досељници убили у Кусри раније ове седмице.

Након првобитног напада досељеника, кола хитне помоћи покупила су двојицу Палестинаца како бих превезла у болницу, али су досељеници поново напали и убили их, наводи се у саопштењу палестинског Министарства.

Насељеници су такође извели нападе на возила на улицама градова Сави и Турмиси на окупираној Западној обали.

Раније данас је служба палестинског Црвеног полумјесеца саопштила да је пружила помоћ људима са тешким тјелесним повредама од ватреног оружја у граду Кабалану.

На окупираној Западној обали је од суботе пријављено укупно 610 повреда Палестинаца које су им нанијели досељеници.

Број погинулих Американаца у нападу Хамаса на Израел порастао је на 27

Број погинулих Американаца у нападу Хамаса на Израел порастао је на 27, док се сада 14 води као нестало, рекао је портпарол америчког Савета националне безбедности Џон Кирби.

Он је нагласио да САД не знају ништа о судбини и условима у којима су Американци које је заробио Хамас.

Јерусалим је пун полиције и војске, није пријатно, каже Комленски. 

Москва позива Израел и Палестину на деескалацију и поштовање хуманитарног права

 

 

Либан се жали Савјету безбједности УН на Израел

Либан ће предати жалбу против Израела Савету безбједности УН због испаљивања граната на територију те земље, рекао је премијер Либана Наџиб Микати.

Израел и покрет Хезболах у протеклих неколико дана размјењивали су ватру у пограничном подручју.

У пуцњави у Јерусалиму рањена су два израелска полицајца. Нападач, који је пуцао на полицијски пункт, је ликвидиран, наводи телевизија Ал Арабија.
Сунак понудио Египту подршку да прелаз Рафа буде отворен из хуманитарних разлога

Британски премијер Риши Сунак понудио је Египту подршку Британије да гранични прелаз Рафа у Појасу Газе остане отворен из хуманитарних и конзуларних разлога и због британских држављана. Сунак је јутрос разговарао са египатским предсједником Абделом Фатахом ел Сисијем, саопштио је Даунинг стрит и признао да постоји “изазовна безбjедносна ситуација на граничном прелазу Рафа”, пренио је британски лист “Гардијан”.

-Прелаз Рафа између Синаја и Газе остаје отворен - саопштила је египатска влада у одвојеном саопштењу, међутим и додаје да је Египат затражио од Израела да избјегава гађање палестинске стране прелаза након удара који су спријечили нормално функционисање прелаза.

-Британски премијер је изразио саучешће Египћанима који су изгубили животе, поред многих других. Премијер је рекао да је тероризам зло са којим се морамо суочити, гдје год да га нађемо. Такође је важно да се сукоб не шири даље. Он је истакао важност историјске улоге Египта у региону, укључујући и тражење деескалације - рекао је портпарол Даунинг стрита.

Према његовим ријечима, Сунак је признао да постоји изазовна безбједносна ситуација на граничном прелазу Рафа и понудио подршку Британије да покуша да управља овом ситуацијом и да рута остане отворена из хуманитарних и конзуларних разлога, између осталог и за британске држављане.

-Лидери су се сложили да остану у контакту како се ситуација буде развијала - истакао је портпарол британске владе.

Шолц: Понудили смо војну помоћ Израелу, може да користи наше дронове „Херон ТП

Њемачки канцелар Олаф Шолц понудио је данас Израелу војну помоћ и обећао да ће сузбити подршку Хамасу у Њемачкој након напада палестинске милитантне групе на Израел.

-У овом тренутку постоји само једно мјесто за Њемачку - на страни Израела. Наша историја, наша одговорност која произилази из Холокауста, тјера нас да се заузмемо за безбједности државе Израел- рекао је Шолц, преноси Тајмс оф Израел.

Он је поручио да ће бити “нулте толеранције за антисемитизам” у Њемачкој.

Њемачко министарство одбране је раније саопштило да је пристало на захтјев Израела да користи два од пет борбених дронова „Херон ТП“ које изнајмљује од немачке војске и који се већ налазе у Израелу.

Министар одбране Њемачке Борис Писторијус рекао је да ја Израел затражио муницију за ратне бродове, додавши да ће се о томе расправљати.

Шолц је раније рекао да ће забранити дјеловање палестинске милитантне групе Хамас у тој земљи.

Поред тога, биће забрањено дјеловање пропалестинског удружења “Самидоун”, након што су његови чланови славили “најбруталније терористичке акте на улицама”, пренио је Ројтерс.

Шолц је критиковао Иран због подршке палестинској милитантној групи Хамас и поручио да ће радити са регионалним силама како би покушао да заустави даље ширење насиља.

-Иако немамо чврсте доказе да је Иран оперативно подржао овај кукавички напад, свима је јасно да без иранске подршке Хамас никада не би могао да покрене овај напад без преседана - рекао је њемачки канцелар.

Египат усмјерава помоћ за опкољени Појас Газе на сјевер Синајског полуострва

Египат је данас саопштио да усмјерава међународну помоћ за опкољени Појас Газе на аеродром Ал Ариш на сјеверу Синајског полуострва, наводи се у саопштењу египатског Министарства спољних послова.

Оближњи прелаз Рафа између Синаја и Газе остао је отворен, наводи се у саопштењу и додаје да је Египат затражио од Израела да избјегава гађање палестинске стране прелаза, пренио је Ројтерс. Истовремено, египатски предсједник Абдел Фатах ал-Сиси упутио је позив да се Палестинцима унутар појаса Газе пружи хуманитарна помоћ и рекао да Египат наставља да се труди да спријечи даљу ескалацију која би могла да дестабилизује регион.

У телефонском разговору са британским премијером Ришијем Сунаком, Сиси је нагласио потребу да се гарантује редовност хуманитарних испорука и помоћи за палестински народа у појасу Газе, саопштила је Сисијева канцеларија.

Он је, такође, обавијестио Сунака о сталним напорима Египта да се обезбиједи смиреност и крајња уздржаност како би се спријечило крвопролиће чију ће цијену платити још више невиних људи, а чије ће се посљедице проширити и на цијели регион, наводи се у саопштењу.

Израел, који узвраћа Палестинцима за смртоносни упад Хамасових наоружаних нападача у ту земљу, навео је данас да неће бити хуманитарног прекида опсаде Газе док сви његови таоци не буду ослобођени.

Број убијених Палестинаца премашио 1.300

Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 1.300, саопштило је данас Министарство здравља из Газе. Како је навело, у нападима је убијено 1.354 Палестинца, а рањено 6.049 особа, пренио је Ројтерс.

Израел је потпуно блокирао Појас Газе и поручио да се опасада Газе неће завршити док не буду ослобођени израелски таоци.

Број убијених Палестинаца премашио 1.300

Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 1.300, саопштило је данас Министарство здравља из Газе. Како је навело, у нападима је убијено 1.354 Палестинца, а рањено 6.049 особа, пренио је Ројтерс.

Израел је потпуно блокирао Појас Газе и поручио да се опасада Газе неће завршити док не буду ослобођени израелски таоци.

Блинкен са Нетанијахуом: Овдје смо, не идемо нигде

Амерички државни секретар Ентони Блинкен стигао је данас у Израел, гдје се састао са премијером Бењамином Нетанијахуом.

-Овдје смо, не идемо нигдје - поручио је Блинкен, преноси Ројтерс. По доласку у Израел, државни секретар САД се огласио на друштвеној мрежи Икс (Твитер), написавши да је у Израелу како би “једну ствар разјаснио”.

-Сједињене Државе стоје уз Израел и његов народ. Ми ћемо се увек одлучно борити против тероризма - навео је Блинкен.

Амбасадор Израела у Русији: Не преговарамо са Хамасом о пуштању талаца

Амбасадор Израела у Русији Александер Бен Зви рекао је данас да његова земља не преговара са палестинском милитантном групом Хамас о пуштању талаца.

-Преговори нису у току, зато што прво морамо да видимо ко се тамо налази, у каквом су стању, да ли су живи или мртви. Има много жена и дjеце. Све то морамо да знамо - рекао је руски дипломата, додавши да “Хамас воли да тргује тијелима”, преноси ТАСС.

Додао је да трају преговори са Египтом да се цивилима омогући да напусте Појас Газе.

.-То је одлука коју Египат мора да донесе. У току су преговори о отварању пункта - рекао је Бен Зви.

Хамас држи најмање 97 особа као таоце

Портпарол Израелских одбрамбених снага (IDF) Данијел Хагари саопштио је данас да палестинска милитантна група Хамас држи најмање 97 особа као таоце.

Хамас и милитантна група Исламски џихад раније су саопштили да држе 130 талаца, док поједини медији процјењују да је најмање 200 људи заробљено у Појасу Газе, преноси Тајмс оф Израел.

-Војска се припрема за следећу фазу рата - рекао је Хагари и навео да су од почетка сукоба са Хамасом у суботу, убијена 222 израелска војника.

Хамас ракетирао град Сдерот, повријеђене четири особе

Четири особе су повијређене у ракетном нападу палестинске милитантне групе на израелски град Сдерот, који се налази у близу Газе, саопштиле су данас локалне власти.

Двије особе су тешко рањене, рекли су из израелске Хитне помоћи, наводећи да један мушкарац има умјерено тешке повреде, а да је други збринут након што је пао док је трчао у склониште, преноси Тајмс оф Израел.

Претходно су се активирале сирене за узбуну у бројним заједницама у близини границе са Појасом Газе. Сдерот је удаљен један километар од границе са Газом.

Галан на састанку НАТО: Ово није 1943. година, Израел је јак и уједињен

Израелски министар одбране Јоав Галан изјавио је данас у Бриселу да ово није 1943. година, те да је Израел јак и уједињен.

-Тешко смо погођени. Али ово није 1943, већ 2023. година. Ми смо исти Јевреји, али имамо другачији способности. Држава Израел је јака. Ми смо уједињени и моћни - рекао је Галан на састанку министара одбране земаља чланица НАТО-а, преноси Тајмс оф Израел.

Додао је да је палестинска милитантна група Хамас исто што и ИСИС (Исламска држава).

-Хамас је ИСИС у Гази, дивља организација коју финансира и подржава Иран -навео је Галан.

Он је поручио да ИСИС у Гази неће постојати и да ће Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) уништити Хамас.

-Ловићемо их све до посљедњег човјека који има крв наше дјеце на својим рукама - рекао је израелски министар одбране.

Хамас: Не плашимо се, спремни смо за распоређивање израелских трупа у Гази

Члан политичког бироа Хамаса Гази Хамад, поручио је данас да је та палестинска милитантна група спремна за било какво потенцијално распоређивање израелских трупа унутар Газе.

-Не плашимо се. Ми смо јак народ. Одлучни смо да наставимо. Имамо много бораца и много је људи који желе да нас подрже”, рекао је Хамад за Ал Џазиру. Казао је да “чак и људи на границама Јордана, Либана и свуда, желе да дођу овде и боре се за нас”.

-Од почетка ове операције послали смо 1.200 бораца који су успјели да униште имиџ Израела, безбједност Израела, обавјештајне службе Израела и слику да је Израел суперсила - поручио је Хамад.

Међу 1.300 убијених Израелаца најмање 220 војника

Више од 1.300 Израелаца је погинуло, а међу њима најмање 220 војника, док је повријеђено 3.300 људи у ескалацији палестинско-израелског сукоба, објавио је “Тајмс ов Израел”.

Лист наводи да је већина војника убијена на граници са Појасом Газе, те да је међу 3.300 повријеђених 28 у критичном стању, а 350 у озбиљном.

И даље је непозната судбина 150 људи који су отети и одведени у Појас Газе током разорног напада Хамаса.

У међувремену, израелска војска распоредила је резервисте у градовима дуж границе са Либаном.

“Тајмс ов Израел” пише да је Израел почео да гомила војску на сјеверу земље и да су војници задужени да патролирају, постављају засједе и блокаде на путевима како би осигурале безбједност становника.

У међувремену, израелска војска ноћас је напала елитне снаге Хамаса “Нукхба” у Појасу Газе, чији су борци предводили напад на Израел 7. октобра, саопштило је израелско ваздухопловство (IAF) које је потврдило и да је у ваздушним ударима убијен један од морнаричких команданата Хамаса.

-Израелска авијација извела је ноћас низ напада на елитне снаге „Нукхба“ терористичке организације Хамас. Мете су били оперативни команданти центри које користе оперативци који су се инфилтрирали у заједнице око Појаса Газе 7. октобра - саопштио је ИАФ на платформи “Икс”.

IAF је саопштио да су израелске снаге у ваздушним ударима убиле Мухамеда Абу Шамлу, вишег морнаричког оперативца Хамаса у бригади Рафа.

-Абу Шамлина резиденција је коришћена за складиштење поморског оружја намијењеног за нападе на Израел - наводи се у саопштењу.

Рамафоса: Јужна Африка спремна да помогне у посредовању у рату у Израелу

Предсједник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса саопштио је данас да је његова земља спремна да помогне у посредовању у сукобу између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

-Јужна Африка је спремна да ради са међународном заједницом и да подијели своје искуство у посредовању и рјешавању сукоба као што смо то чинили на континенту и широм свијета - навео је Рамафоса у саопштењу, преноси Ал Џазира.

Он је истовремено позвао на хитно и безусловно отварање хуманитарних коридора како би помоћ стигла до људи којима је хитно потребна.

-И даље смо озбиљно забринути због разорне ескалације у израелско-палестинском сукобу и злочина почињених над цивилним становништвом. Позивамо на хитан прекид насиља и уздржаност - навео је Рамафоса.

Амерички државни секретар Блинкен стигао у Израел, разговараће и са Абасом

Амерички државни секретар Ентони Блинкен стигао је данас у Израел, гдје ће се састати са израелским званичницима.

Он ће касније разговарати и са палестинским предсједником Махмудом Абасом, преноси ББЦ.

Британски јавни сервис подсјећа да се Абас налази на Западној обали и да је политички ривал палестинској милитантној групи Хамас, која контролише Појас Газе.

Предсједници Ирана и Сирије позвали на јединство око подршке Палестинцима

Предсједник Ирана Ебрахим Раиси и његов сиријски колега Башар ел Асад позвали су данас исламске земље да постигну јединствен став када је ријеч о подршци Палестинцима.

-Исламске и арапске земље, као и сви слободни људи свијета, морају да постигну јединствен став како би зауставили злочине ционистичког режима над потлаченим палестинским народом - рекао је ирански предсједник Ебрахим Раиси сиријском колеги Башару ел Асаду у телефонском разговору, објавила је иранска агенција Ноурњуз, преноси Ројтерс.

Иран и Сирија су дугогодишњи савезници на Блиском истоку, а економски утицај Ирана у ратом разореној Сирији је порастао посљедњих година, наводи британска агенција.

Раиси је претходно разговарао и са судијским принцем Мохамедом бин Салманом о палестинско-израелском сукобу.

Како су пренијели ирански државни медији, лидери су разговарали о “потреби да се окончају ратни злочини против Палестине”.

 

IDF: У току ваздушни напади широм Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге (IDF) саопштиле су данас да изводе широко распрострањене ваздушне нападе на многе локације Хамаса широм Појаса Газе.

Док се израелски ваздушни напади на Газу настављају, портпартол израелске војске Џонатан Конкрикус наводи да њихови авиони гађају подземну мрежу тунела коју су изградили и користе милитанти Хамаса.

-Оно што је Хамас урадио откако је преузео контролу прије скоро 20 година је да је изградио мрежу тунела од испод града Газе све до Кан Јуниса и Рафе - казао је он.

Међународни портпарол  -а, потпуковник Ричард Хехт, рекао је да се Израел тренутно “припрема за следеће фазе рата” и истакао да још није донесена одлука о копненом нападу.

Према његовим ријечима, Израел је у пуној приправности и његови су обавештајци усмерени на идентификацију милитаната Хамаса који су починили злочине и нападе.

Арапска лига позвала на хитно заустављање израелских напада на Појас Газе

Државе чланице Арапске лиге позвале су на хитно заустављање израелских напада на Појас Газе.

На ванредном састанку у Каиру у сриједу, министри спољних послова 22 земље су упозорили на катастрофалне хуманитарне и безбједносне посљедице интензивирања сукоба, преноси Ројтерс.

У саопштењу се осуђује убијање цивила са обе стране и позива се на ослобађање свих заточеника које држе Израел или Палестинци. Министри су позвали Израел да прекине опсаду Газе и да дозволи испоруку хуманитарне помоћи, хране и горива Палестинцима у енклави.

Нетанијаху: Сваки члан Хамаса је мртав човјек

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да је "сваки члан Хамаса мртав човјек".

УН: Скоро 340.000 људи расељено у Гази због израелских удара

Скоро 340.000 људи је било приморано да напусти своје домове у Појасу Газе због израелских ваздушних напада, саопштила је данас Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова.

Како се наводи, у питању је скок од 30 одсто у посљедња 24 сата, преноси Њујорк тајмс.

 Многи од њих се крију у школама које води Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA), од којих су најмање двије оштећене у израелским нападима.

У извјештају Канцеларијр Уједињених нација се додаје да “све већу забринутост изазива” обим штете коју је претрпјела цивилна инфраструктура, као и штете које су нанијете електричној, водоводној и комуникационој мрежи.

Истовремено, позивајући се на изјаве израелских власти, Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова наводи да је између 100 и 150 особа, укључујући цивиле, од којих су неки жене и деца, заробљено и насилно одведено у Газу.

У сукобу Хамаса и Израела до сада погинуло скоро 2.500 људи

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је најмање 1.200 Израелаца убијено у нападима палестинске милитантне групе Хамас на Израел.

Поред тога, повријеђено је више од 2.700 особа.

Са друге стране, палестинско министарство здравља саопштило је да је број убијених Палестинаца у офанзиви израелских снага на Појас Газе повећан на 1.200, док је повријеђено око 5.600 особа.

Савјет безбједности УН у петак о конфликту

Савјет безбједности УН састаће се у петак да би размотрио конфликт између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, навели су дипломати.

Како се наводи, Савјет безбједности још није одлучио да ли ће састанак бити отворен за јавност, преноси Ројтерс.

Ово тијело УН од 15 чланова у недјељу је одржало састанак иза затворених врата, дан након што је Хамас извео напад на више израелских градова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана