У страху више од 50 милиона Американаца: Сњежна олуја затворила школе и отказала летове

ГС
У страху више од 50 милиона Американаца: Сњежна олуја затворила школе и отказала летове

Велика зимска олуја данас је погодила амерички горњи Средњи запад јаким вјетровима и снијегом, што је довело до затварања стотина школа и великих проблема у ваздушном и друмском саобраћају.

За више од 50 милиона Американаца јутрос је објављено зимско временско упозорење, док се олуја кретала широм западног и сјеверног дијела САД и потом ка истоку, пренио је Ројтерс.

На неким мјестима се и сутра током дана очекује до 60 центиметара снијега, као и удари вјетра брзине до 97 километара на сат, саопштила је Национална метеоролошка служба.

Олуја је такође погодила Калифорнију и донијела мјешавину снијега и сусњежице на истоку, укључујући Нову Енглеску, гдје су прогностичари упозорили возаче да се чувају клизавих путева.

Путеви прекривени снијегом учинили су путовање ризичним на горњем Средњем западу, а ледом прекривени далеководи и дрвеће, који падају, могли би да доведу до нестанка струје касно данас и сутра, док ће путовање бити готово немогуће, саопштено је из Центра за предвиђање времена метеоролошке службе у Колеџ парку.

Стручњаци кажу да су све већа учесталост и интензитет таквих олуја, испресjецаних екстремним врућинама и сушним периодима, посљедица климатских промјена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана