У Сјеверној Кореји  било гласова против предложених кандидата на изборима први пут након 60 година

Танјуг
У Сјеверној Кореји  било гласова против предложених кандидата на изборима први пут након 60 година

ПЈОНГЈАНГ  - На гласању у Сјеверној Кореји било је гласова против кандидата за посланике у локалним скупштинама на посљедњим локалним изборима, што је први такав случај у посљедњих неколико деценија, преноси Јонхап.

Укупно 27.858 радника, сељака, интелектуалаца и функционера изабрано је за нове посланике локалних покрајинских скупштина, градова и округа на локалним изборима у недјељу, наведено је у извештају Централне изборне комисије који је објавила званична сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.

Излазност бирача износила је  99,63 одсто.

Међу бирачима који су гласали 99,91 одсто гласало је за кандидате за посланике у скупштинама покрајина, а 0,09 одсто је гласало против њих, преноси КЦНА.

Што се тиче посланика у градским и окружним скупштинама, за изабране кандидате гласало је 99,87 одсто, а против њих 0,13 одсто бирача.

Министарство за уједињење у Сеулу указало је у саопштењу да су државни медији Сјеверне Кореје пренијели извјештај о противним гласовима на локалним изборима по први пут од 1960-их година.

Током 1950-их било је извјештаја о гласању гдје је подршка предложеним кандидатима била  испод 100 процената током два процеса локалних избора.

На изборе у Сјеверној Кореји се у многим земљама гледа као на формалност, јер кандидате бира владајућа Радничка партија.

На изборима за  посланике у локалним скупштинама у јулу 2019. године излазност је била 99,98 одсто, а 100 одсто бирача гласало је за кандидате.

У марту исте године, Сјеверна Кореја је пријавила 99,99 одсто излазности бирача и 100 одсто подршке кандидатима на изборима за посланике у Врховној народној скупштини, парламенту земље.

Према наводима јужнокорејског министарства, Пјонгјанг на бирачким мјестима поставља двије одвојене гласачке кутије различитих боја - једну за подршку предложеним кандидатима, а другу за неслагање са приједлогом, што је потез који отежава принцип тајног гласања јер је лако утврдити да ли људи гласају за или против.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана