У Русији ухапшен редитељ током снимања филма

Tanjug
У Русији ухапшен редитељ током снимања филма

БЕРЛИН - Њемачки редитељ руског поријекла Андреј Некрасов је у августу приведен у Смоленској области у Русији током снимања новог филма и тренутно се налази у притворском центру за стране држављане, пренио је Дојче веле.

Представник њемачке амбасаде у Руској Федерацији већ га је контактирао, потврђено је за ДW у немачком Министарству спољних послова.
    
Некрасов је у Русији снимао филм у оквиру истраживачког пројекта о Русији, када су га, како је навео, привели службеници руске Федералне службе безбедности (ФСБ) у цивилу, који су тврдили да је снимао у близини зграде ФСБ.
    
Након тога суд је Некрасова прогласио кривим за кршење административног члана о "незаконитој професионалној делатности". 
    
Редитељу је одређено задржавање до 90 дана у центру за странце, а суд није уважио чињеницу да Некрасов, како тврди, није знао за локацију зграде ФСБ у близини мјеста снимања и није планирао да је сними. 
    
Он би могао бити оптужен на основу Законика о административним прекршајима за незаконито обављање радних активности у Русији, за шта је предвиђена новчана казна и присилна депортација из земље. 
    
Андреј Некрасов је рођен 1958. године у Санкт Петербургу. Седамдесетих година се оженио Немицом и емигрирао у Немачку, гдје је био асистент режисеру Андреју Тарковском на снимању филма "Жртва". 
    
У Европи и Русији снимио је неколико играних и документарних филмова, укључујући и "Немир. Случај Литвињенко" о тровању бившег официра ФСБ у Лондону, који је оптужио руске обавјештајне службе да су организовале бомбардовање стамбених зграда у Русији 1999. године и друге терористичке нападе.
    
Некрасов је такође снимао филмове о рату у Чеченији и руско-грузијском рату. Лауреат је међународних кинематографских и књижевних награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана