У Русији обиљежено 80 година од ослобођења Лењинграда

Танјуг, РТРС
У Русији обиљежено 80 година од ослобођења Лењинграда

САНКТ ПЕТЕРБУРГ - У Санкт Петербургу данас се обиљежава 80 година од потпуног ослобођења града, тада званог Лењинград, од нацистичке блокаде током Другог свјетског рата.

Предсједница Савета Руске Федерације Валентина Матвијенко положила је вијенац на споменик Отаџбини на Меморијалном гробљу Пискаревско у Санкт Петербургу, преноси РИА Новости.

На комеморацији су учествовали и опуномоћени представник предсједника Руске Федерације у Сјеверозападном федералном округу Александар Гуцан, гувернер Санкт Петербурга Александар Беглов, предсједник Градске законодавне скупштине Александар Белски, народни посланици, представници јавних организација ветерана и преживели грађани.

У име цијелог народа Републике Српске и предсједника Републике Српске Милорада Додика, шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић положио вијенац на спомен-обиљежје на Пискаревском спомен-гробљу у Санкт Петербургу у знак сјећања на погинуле.

Учесници церемоније минутом ћутања одали су почаст жртвама и положили вијенце и цвујеће.

Пискаревское меморијално гробље је једно од мјеста масовних гробница жртава опсаде Лењинграда и војника Лењинградског фронта.

На гробљу је подигнуто спомен обиљежје палим борцима и вјечни пламен на горњој тераси спомен обиљежја Пискаревски гори у знак сјећања на све жртве блокаде и браниоце града.

У масовним гробницама лежи 420 хиљада становника Лењинграда који су умрли од глади, хладноће, болести, бомбардовања и артиљеријског гранатирања и 70 хиљада ратника који су бранили Лењинград.

На спомен обиљежју се налази и око шест хиљада појединачних војничких гробова.

Опсада Лењинграда, која је почела 8. септембра 1941. године, трајала је скоро 900 дана и пробијена је 18. јануара 1943. године, али су грађани морали да чекају још читаву годину прије него што је потпуно укинута 27. јануара 1944. године.

Током опсаде Лењинграда умрло је најмање 1.093.842 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана