У поруци снимљеној пред смрт, Пригожин говорио о својој безбједности

GS
Foto: Reuters

"За оне који расправљају о томе да ли сам жив или не, како сам – сада је викенд, друга половина августа 2023, у Африци сам", каже Пригожин у кратком видеу који је објавила Сива зона, канал на Телеграму повезан са Вагнер групом

На каналу повезаном са плаћеничком групом Вагнер на Телеграму објављен је видео снимак на коме се види шеф руских плаћеника Јевгениј Пригожин, наводно снимљен у Африци само неколико дана прије смрти, како говори о спекулацијама о својој безбједности и могућим пријетњама својој безбједности.

"За оне који расправљају о томе да ли сам жив или не, како сам – сада је викенд, друга половина августа 2023, у Африци сам", каже Пригожин у кратком видеу који је објавила Сива зона, канал на Телеграму повезан са Вагнер групом.

"Дакле, за људе који воле да говоре о томе да ме избришу, или о мом приватном животу, колико зарађујем или било шта друго – све је у реду", додаје он одмахујуц́и руком.

Јевгениј Пригожин, шеф руске плаћеничке групе Вагнер, говори одјевен у камуфлажну униформу, унутар возила, на непознатој локацији, на фотографији направљеној од видео снимка снимљеног могуће у Африци и објављеног 31. августа 2023, на каналу Сива зона на Телеграму.

Ројтерс није могао да потврди локацију нити датум снимка, који је направљен у возилу у покрету. Пригожинова маскирна одјец́а и шешир, као и сат на десној руци, одговарали су његовом изгледу на снимку објављеном 21. августа, за који је такође тврдио да је снимљен у Африци.

Његова референца на "викенд" наговјештава да је најновији снимак морао бити направљен 19. или 20. августа, само три или четири дана пре него што су он и други лидери Вагнера, као и тијелохранитељи, погинули у паду авиона сјеверно од Москве 23. августа.

Његови коментари у видео снимку показају да је Пригожин био свјестан о ризицима који му пријете.

Снаге његовог Вагнера бориле су се за Русију у Украјини, али је био жестоко критичан према одбрамбеном естаблишменту и повео је кратку побуну крајем јуна.

Кремљ је одбацио као "апсолутну лаж" наводе да је предсједник Владимир Путин убио Пригожина из освете, али је саопштио и да се у истрази испитује и могућност да је у питању убиство.

Пригожин је у уторак сахрањен на гробљу Пороховское у свом родном граду Санкт Петербургу.

Пригожинова "десна рука", Дмитриј Уткин, сахрањен без присуства јавности
Суоснивач и војни командант руске плац́еничке групе Вагнер сахрањен је у четвртак у близини Москве, након што је погинуо у неразјашњеној авионској несрец́и у којој је погинуо и његов шеф Јевгениј Пригожин.

Дмитриј Уткин, 53, чији је надимак био "Вагнер", по чему је име добила и њихова приватна војска, сахрањен је у Митишчију, на периферији пријестонице. Руска војна полиција је оградила простор око гробља, преноси популарни онлајн информативни канал Шот.

Пригожин је сахрањен у уторак на подједнако тихој церемонији у свом родном граду Санкт Петербургу.

Прије него што је помогао у оснивању Вагнера као Пригожинова десна рука из сјенке, Уткин је служио као официр специјалних снага у војној обавјештајној служби ГРУ, гдје је имао чин потпуковника.

Борио се за Вагнер подржавајући војне кампање Москве у Сирији и Украјини, а фотографисан је 2016. у Кремљу са предсједником Владимиром Путином.

Крајем јуна, извор је рекао Ројтерсу да је Уткин био вођа наоружаног конвоја побуњеника Вагнера који је напредовао ка Москви због Пригожиновог захтјева руском војном руководству да поднесе оставку због својих неуспјеха у ономе што Москва назива својом "специјалном војном операцијом" у Украјини.

Краткотрајна побуна представљала је највец́и изазов за Путинову владавину откако је дошао на власт 1999. године, што је навело предсједника да оптужи њене организаторе за "издају" и "нож у леђа".

Уткин, Пригожин и Вагнеров шеф логистике, Валериј Чекалов, били су међу 10 људи који су погинули када је Пригожинов приватни авион пао са неба сјеверно од Москве 23. августа.

Многи Путинови критичари умрли су у нејасним околностима током његове 23 године на власти, или су за длаку избјегли смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана