У поплавама у Европи погинула 21 особа, издата нова упозорења

Танјуг
У поплавама у Европи погинула 21 особа, издата нова упозорења

ВАРШАВА/БУДИМПЕШТА - У поплавама које је у централној Европи изазвао циклон Борис живот је изгубила најмање 21 особа, а снажне олује сада пријете Италији, гдје је пронађено тијело једног ватрогасца који је нестао у поплави.

За већи дио Италије издата су упозорења на јаку кишу, вјетрове и поплаве, преноси BBC.

Већ су објављени извјештаји о поплавама у Пескари у централној Италији, док италијанска Метеоролошка служба упозорава да ће невријеме погодити сјеверну обалу регије Емилија-Ромања.

Рано јутрос у јужној италијанској провинцији Фођија пронађено је тијело ватрогасца након што је возило којим је он управљао однијела поплава, преноси данас АНСА.

Ватрогасац је био члан тима који је на аутопуту између Сан Севера и Торе Мађореа помагао моторциклистима заглављеним у невремену. Власти у Хрватској, Мађарској, Словачкој и Пољској такође упозоравају на поплаве наредних дана. Указ мађарског премијера Виктора Орбана о заштити од поплава, према којем су наложене координисане мјере заштите за цијелу територију Мађарске ступио је на снагу, а Орбан је данас изјавио да је у току најтежа фаза заштите, за коју се очекује да ће трајати до следећег четвртка. Волонтери и службе за ванредне ситуације радиле су протекле ноћи на учвршћивању заштите пољског града Вроцлава од поплавног таласа који се приближава том подручју, преноси Ројтерс.

Пољски премијер Доналд Туск рекао је на састанку Кризног штаба у Вроцлаву да је са мјеста до којих буде стигао поплавни талас важно што прије послати информацију надлежним службама. Он је навео да су градови јужно од Вроцлава већ поплављени.

Више од 5.000 војника распоређено је ради пружања помоћи људима у јужној Пољској, укључујући 40.000 становника евакуисаних из града Нисе.

На подручју од Румуније до Пољске поплаве су у градовима нанијеле муљ и крхотине, рушећи мостове, потапајући аутомобиле и причињавајући велику материјалну штету домаћинствима, која се процјењује на више милијарди долара.

У Чешкој Републици нивои воде углавном опадају, али ријеке и даље биљеже висок водостај у неким дијеловима јужне Бохемије. У најпогођенијим областима локални становници и службе за ванредне ситуације рашчишћавају дио железничке пруге од Прага до Остраве, која је дио руте Беч-Варшава, а још је ван функције.

Најгоре поплаве које су централну Европу погодиле у најмање двије протекле деценије захватиле су дијелове Пољске, Чешке Републике, Румуније и Аустрије, при чему је погинула најмање 21 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана