У пољском чворишту НАТО-а букнула епидемија легионарске болести

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Епидемија легионарске болести, узрокована бактеријом Легионела, избила је у Жешову, главном граду пољског Подкарпатског војводства и стратешком чворишту НАТО-а у Европи.

Случај истражује и Агенција за унутрашњу безбједност Пољске, будући да је Жестов стратешки важан и најбоље заштићен град - сједиште НАТО у Европи из кога се дистрибуира оружје у Украјину, па се сумња да је епидемија можда диверзија или саботажа.

Легионелоза је болест која се не преноси контактом, али може прскањем воде затроване бактеријама, због чега стручњаци претпостављају да је до епидемије дошло највјероватније туширањем, преноси Еурактив.

Урађени тестови показали су да је вода у градском водоводу контаминирана бактеријом легионеле, а у току је истрага како је могло да дође до контаминације.

Током епидемије, која траје већ двије недјеље, најмање 11 људи је већ умрло, а 144 су се заразиле, а како се наводи, већина обољелих су старије особе.

Инфекција легионелом изазива акутну упалу плућа, а прате га општи симптоми слични грипу, повраћање и дијареја.

Први налази показали су да не постоји умијешаност треће стране у изазивање ситуације опасне по живот, али истрага и потрага за извором контаминиране воде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана