У Пољској поново претресани домови бивших владиних званичника

Танјуг
У Пољској поново претресани домови бивших владиних званичника

ВАРШАВА - Пољске специјалне службе поново су данас претресле домове бивших владиних званичника, чланова партије Право и правде (ПиС), у оквиру истраге о наводној злоупотреби средстава којима је управљало Министарство правде, изјавио је портпарол тужилаштва.

Специјалне службе су јуче насилно ушле у кућу бившег министра правде Збигњева Зиобра и како је навело тужилаштво, привеле четири особе - три бивша званичника министарства правде и једног корисника фонда,пренио је Ројтерс.

Полиција је данас претресла собу бившег замјеника министра правде Михала Воса у хотелу који припада парламенту и кућу која припада Зиобровој породици, рекао је тужилац.

Вос је рекао да је претресена и његова кућа изван Варшаве.

Истрага се односи на наводну злоупотребу новца из правосудног фонда, установљеног за помоћ жртвама злочина.

“Немам шта себи да замјерим, све је било легално када сам надгледао Фонд за правосуђе...Поднијећу тужбу против тужилаштва”, рекао је Вос новинарима.

Бивши предсједник Врховне канцеларије за ревизију рекао је испред скупштинске комисије да има доказ да је 25 милиона злота (6,3 милиона долара) из фонда потрошено је на шпијунски софтвер Пегасус за који нова влада каже да је коришћен против појединих политичара у време владавине ПиС.

Локални медији су објавили да су средства коришћена и за добијање наклоности сеоских бирача ПиС-а, куповином ватрогасних возила или опреме за удружења сеоских домаћица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана