У Пољској 14 држављана Украјине, Бјелорусије и Русије осуђено за шпијунажу

Tanjug
Foto: gov.pl

ВАРШАВА- Окружни суд у Лублину осудио је данас 14 држављана Украјине, Бјелорусије и Русије за шпијунажу за Руску Федерацију.

Тринаест лица осуђено је на казне у распону од једне године и један мјесец, до шест година затвора и на новчане казне од око 250 до 3.500 евра, укључујући одузимање средстава еквивалентих стеченој финансијској користи. 
    
Један од оптужених је у вријеме чињења кривичног дјела био малољетан и према њему су примењене мјере предвиђене Законом о издржавању и ресоцијализацији малољетника. Он ће бити смјештен у васпитни центар за младе и дужан је да настави школовање.
    
Свим оптуженима се на терет ставља кривично дјело шпијунаже, а у већем броју случајева и дјеловање у организованој криминалног групи, саопштио је судија Јарослав Ковалски у образложењу пресуде, преноси агенција ПАП. 
    
Они се нису појавили на изрицању пресуде и заступали су их браниоци.     
    
Током расправе адвокати обране затражили су од суда да не укида истражни затвор њиховим клијентима и да им се омогући издржавање казне у Пољској.
    
У оптужници је наведено да су осумњичени учествовали у активностима стране обавјештајне службе, односно 5. Управе за оперативне информације и међународне контакте Федералне службе безбједности Руске Федерације (ФСБ), усмјерене против Пољске.
    
Истрага Агенције за унутрашњу безбједност спроведена  под надзором Канцеларије државног тужилаштва у Лублину показала је да су осумњичени дјеловали најмање од јануара до јуна 2023. у више пољских градова.
    
Оптужени и још најмање десетак особа - извршавали су наредбе које су им путем инстант месинџера Телеграма слали "неидентификовани мушкарац који се представљао као Андриј, Андреј или Габриел К.", као и други људи под више различитих надимака, попут " Барбадос", "Пинк", "Мара", "Тајни разговор".
    
"Андреј, који је био задужен за активности групе, планирао је да избаци из шина воз који је превозио војни транспорт у Пољској и Украјини. У ту сврху тражио је људе међу члановима групе и изван ње који би преузели овај задатак за накнаду од 10.000 долара", стоји у оптужници.
    
Поједини чланови групе бавили су се између осталог куповином дијелова за камере, набавком и регистрацијом СИМ картица, посматрањем и сликањем објеката критичне инфраструктуре телефоном, постављањем ГПС одашиљача на возове, регрутовањем људи, преносом накнаде, као и активностима на ширењу дезинформација.
    
Пропагандне активности групе састојале су се од сликања графита, штампања и лијепљење летака с анти-НАТО и анти-украјинским слоганима са циљем да дестабилизације ситуације у Пољској и изазивања непријатељског става Пољака према Украјинцима.
    
За обављање специфичних задатака, показала је истрага, чланови групе добивали су накнаде од 5 долара за постављање летка, преко 300-400 долара за постављање камере, па све до 10.000 долара за покушај избацивања воза из шина. 
    
Добијалли су између осталог и новац за куповину аутомобила и мобилних телефона, као и за путне трошкове и смјештај у хотелима широм Пољске. 
    
Неки од осумњичених ступили су у контакт с ФСБ-ом и другим руским службама током боравка на окупираном подручју Украјине или приликом изласка из Украјине преко границе с Русијом у тзв. филтрацијске зоне на Криму и на границама Русије с Европском унијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана