У Пакистану убијена жена због слике на друштвеним мрежама

Танјуг
Foto: Илустрација

ИСЛАМАБАД- Пакистанска полиција истражује убиство осамнаестогодишње дјевојке након што су је сеоске старјешине, познате као џирга, наводно осудиле на смрт због слике на друштвеним мрежама на којој се појавила с још једном дјевојком, пише Ројтерс, позивајући се на саопштење полиције.

Полиција је саопштила да је девојка једна од многих жртава такозваних "убистава из части", као и да се мушки чланови породице убијене дјевојке налазе међу осумњиченима.

"Неки људи су објавилли слике двије дјевојке. Једну су старешине упуцале, док је другу спасила полиција", изјавио је Масуд Кан, замјеник надзорника полиције области Колај- Палас, близу авганистанске границе, додавши да је спасена девојка враћена породици.

Групе за људска права тврде да се сваке године над хиљадама пакистанских жена извршено "убиство из части" од стране родбине, уз тврдњу да тиме чувају част породице, што је злочин који се најчесће догађа у конзервативним, руралним деловима земље.

Мотив ових убистава су најчешће наводна бјекства, дружење или блискост с мушкарцима за које жртве нису удате или других религиозних и културолошких прекршаја везаних за женску скромност, упркос заговарању организација за људска права за чвршће имплементирање закона.

Прошле године, Апелациони суд ослободио је брата медијске личности Кандил Балок, након што ју је 2016. године убио, што је довело до промјене закона када су у питању фемициди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана