У овој земљи сваког дана нестане по једна особа

Танјуг
У овој земљи сваког дана нестане по једна особа

САН САЛВАДОР - Невладине организације Ел Салвадора саопштиле су данас, позивајући се на податке тужилаца, да због недовољне безбједности, сваког дана нестане једна особа у тој држави.

Канцеларија државног тужиоца избројала је 366 особа које су нестале у 12 мјесеци до 31. маја ове године, саопштила је Радна група за нестала лица у Салвадору, преноси Ротјерс.

У међувремену, влада Ел Салвадора саопштила је да више од 650 дана није било убистава откако је предсједник Најиб Букеле дошао на власт у јуну 2019. и започео борбу против криминалних група. Букеле је у марту 2022. године покренуо такозвану “мјеру изузетка”, према којој су одређена грађанска права суспендована, а осумњичени се шаљу на суђења и изградио је “мега-затвор”.

Букеле је стекао велику популарност због побољшања безбједности, обезбеђујући реизбор са 85 одсто гласова овог фебруара, али групе за људска права пријавиле су десетине смртних случајева у притвору и навеле да су дјеца произвољно притварана, мучена и пребијана. Чланица удружења невладиних организација Идалија Зепеда рекла је да ће 366 несталих особа пријављених у прошлој години представљати повећање од скоро 10 одсто у поређењу са процјенама Уједињених нација и Америчке агенције за међународни развој за претходну годину.

Невладине организације покренуле су портал како би грађани могли да региструју нестале путем интернета. Представници невладиних организација рекли су да овај регистар не би требало да замијени рад владе у пружању тачних информација јавности.

Организације су такође критиковале владиног комесара за људска права Андреса Гузмана због недостатка транспарентности о несталим људима Ел Салвадора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана