У овој држави просјечна плата је пет хиљада евра

ГС
Foto: Агенције

Сигурно вам је некада падало на памет да бисте могли да започнете живот у иностранству, а неријетко је то нека скандинавска земља. Ево како би то изгледало у Норвешкој.

У посљедњих неколико деценија, Норвешка је постала привлачно мјесто за раднике из разних дијелова свијета, укључујући и Балкан. Тренутно се процјењује да у Норвешкој живи око 10.000 Срба, већином у Ослу и Бергену.

Норвешко тржиште рада пружа многе предности у поређењу са другим земљама. Прије свега, добро плаћени послови чине Норвешку врло привлачном дестинацијом. Поред тога, норвешка економија је стабилна и стално расте, што ствара многе прилике за запошљавање у различитим секторима, као што су нафтна индустрија, ИТ сектор, здравство, образовање и грађевинска индустрија.

Оно што такође привлачи људе је квалитет живота који нуди. Земља се поноси високим стандардима образовања, бесплатним здравственим системом и обимним социјалним давањима, чинећи је идеалним местом за стварање сигурне и удобне будућности. Поред тога, Норвежани су познати по својој гостољубивости и спремности да помогну странцима да се интегришу у њихово друштво.

Плате у Норвешкој по занимањима

Плате у Норвешкој спадају међу највише у свијету, што је један од кључних фактора који привлаче раднике из других земаља. Овдје, концепт "поштеног рада за поштену плату" добија пуно значење. То се огледа у релативно малој разлици између најнижих и највиших плата, што доприноси смањењу друштвених неједнакости.

Нису у ЕУ, али као да јесу

Норвешка је мала нација у сјеверној Европи на западној страни Скандинавског полуострва која је и естетски запањујуц́а и економски напредна. Русија, Финска и Шведска чине њене границе на истоку и југоистоку. Овај регион има огромне концентрације резерви природних ресурса, укључујуц́и рибу, гас и нафту, што све подиже животни стандард и промовише национални просперитет.

Са око 5,5 милиона становника, Норвешка има ниску стопу незапослености од 3–4%. Ово је веома сигурна нација са одличном здравственом заштитом, одличном инфраструктуром и бесплатним високим образовањем.

Иако нису у ЕУ, на много начина сарађују са европским блоком.

Просјечне плате у Норвешкој

Према актуелним подацима, просјечна мјесечна плата у Норвешкој је 4.853 евра. Када су у питању сектори, за неку врсту рударског посла у Норвешкој можете да зарадите око 7.000 евра. За финансијске и осигуравајуће позиције зарадићете око 6.700 евра, док за послове јавне управе и одбране у просјеку можете да зарадите 4.900 евра.

А колико можете да зарадите као занатлија, медицинар или ИТ стручњак? Распон плата по занимањима у Норвешкој варира, али је и даље висок за наше стандарде. Иначе, Курир је о томе писао крајем прошле године, а иако постоји шанса да су ове године оне нешто измијењене услијед турбуленција на економском тржишту, могу се посматрати као приближне цифре.

Плате занатлија

У Норвешкој, плате занатлија варирају у зависности од искуства, области у којој раде и локације.

Зидар – Од 3.000 до 4.200 евра
Столар – Од 2.400 до 3.500 евра
Молер – Од 2.300 до 3.200 евра
Краниста – Од 2.600 до 3.600 евра
Електричар – Од 2.500 до 3.500 евра
Чистач – Од 2.100 до 2.700 евра
Таксиста – Од 2.400 до 3.000 евра
Касир – Од 2.100 до 2.500 евра

Плате медицинских радника

Норвешка има добро развијен здравствени систем и високе стандарде у области здравствене заштите, што резултира високим платама за медицинске стручњаке. Важно је напоменути да рад у норвешком здравственом систему често пружа и друге бенефиције попут плаћених слободних дана, бесплатних курсева за усавршавање и одличне могућности за напредовање у каријери.

Анестезиолог – Од 5.000 до 6.200 евра
Медицинска сестра – Од 3.700 до 4.200 евра
Зубар – Од 6.000 до 8.000 евра
Психотерапеут – Од 3.200 до 4.000 евра
Фармацеут – Од 3.800 до 5.200 евра
Нутрициониста – Од 2.700 до 3.300 евра

Плате у ИТ сектору

ИТ сектор у Норвешкој нуди одличне могућности за професионални развој и високе плате, што га чини атрактивним избором за ИТ стручњаке из свих дијелова свијета. Међутим, треба узети у обзир то да плате у ИТ сектору могу много варирати у зависности од искуства, сениоритета, области и саме компаније.
Webmaster – Од 4.000 до 5.200 евра
Веб дизајнер – Од 3.800 до 4.800 евра
Scrum master – Од 7.300 до 10.000 евра
SAP specijalista  – Од 6.000 до 7.200 евра
Backend developer  – Од 6.000 до 7.800 евра
IT konsultant – Од 6.000 до 8.000 евра
IT tester– Од 3.200 до 5.000 евра
PHP programer – Од 3.800 до 5.000 евра

Минимална плата у Норвешкој

Прије свега, важно је напоменути да за разлику од балканских земаља, у Норвешкој не постоји законом дефинисана минимална плата. Ипак, анализом плата у различитим секторима, можемо закључити да је за већину послова минимална плата између 2.400 и 2.600 евра. Овде се ради о бруто плати, а након плаћања пореза и доприноса, радник у Норвешкој кући однесе минимално око 1.700 евра мјесечно.

А какви су трошкови?

Када су у питању трошкови живота, за потребе четворочлане породице би вам потребно око 4.000 евра мјесечно, без кирије, према подацима сајта који прате глобалне трошкове Нумбео. За самца је без изнајмљивања стана на мјесечном нивоу потребно око 1.200 евра.

Када је у питању рентање стана у овој земљи, оно ће вас за једнособан стан у центру града коштати око 1.100, док је ван града та цијена и мања. За већи стан, трособан на примјер, у центру града, будите спремни да издвојите око 1.700 евра.

Цијена за куповину стана у центру, по подацима Нумбеа, по квадрату износи око 5.700 евра, а ван центра та цијена је око 4.000 евра.

Трошкови живота у Норвешкој су у просјеку за 98,5 одсто вец́и него у Србији, показали су подаци.

Како се третирају страни радници?

Оно што се истиче на сајту Europe jobs, Норвешка третира прилично добро стране раднике. Плате и услови рада су потпуно исти као и за норвешке раднике, наводи се. За позиције које захтијевају дипломе за запошљавање, плате морају да испуњавају одређени стандард:

- Магистарска диплома: Најмање 41.410 евра годишње.
- Диплома основних студија: Најмање 38.65о евра годишње.

Што се тиче дозвола за рад за стране раднике, иако Норвешка није у Европској унији, правила и закони важе као да јесте. Посао у Норвешкој можете добити ако сте неко ко нема ЕУ папире, а добијате га искључиво онај за који сте се и школовали и проценат радног ангажовања не смије бити мањи од 80 одсто, пише Курир.

Добра ствар у Норвешкој је што ви радну дозволу добијате на основу пословне понуде. Дакле, ако имате пословну понуду, радна дозвола вам је загарантована. Она кошта неколико стотина евра и чека се неколико мјесеци. Такође, битна ствар је учење језика, прије него што уопште аплицирате за послове, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана