У операцији Интерпола заплијењено више од 615 тона дроге!

Танјуг
У операцији Интерпола заплијењено више од 615 тона дроге!

ЛИОН - Више од 615 тона дроге и хемикалија вриједних 1,6 милијарди долара заплијењено је у 31 земљи у оквиру операције коју је координирао Интерпол.

Операција "Lionfish Hurricane" је изведена у априлу и мају ове године, а резултирала је хапшењем 206 особа повезаних са мрежама трговине и шверца наркотика у Јужној Америци, Африци и Европи.

У оквиру операције заплењено је 505 тона хемикалија које се користе за производњу дроге и експлозива, што указује на знатан пораст транснационалних организованих криминалних група и њихову способност да производе оружје, саопштено је из Интерпола.

Осим тога, власти су конфисковале више од 56 тона кокаина, као и 52 тоне других наркотика, укључујући марихуану, кетамин и трамадол.

У Гвајани су власти у џунгли заплијениле пловило слично подморници којим су ријечним токовима Јужне Америке нарко дилери превозили три тоне кокаина, који је даље преко Атлантика стизао до Западне Европе.

У оквиру акције широм Јужне Америке конфисковано је 30.000 детонатора, као и 280 комада ватреног оружја и граната. 

У операцији је такође пресретнуто 65 украдених возила у Западној Африци и Јужној Америци.

"Вриједност заплијењене дроге током двомјесечне операције већа је од БДП-а неких земаља, што јасно показује величину проблема са којима су суочене полиције и снаге за спровођење закона", изјавио је генерални секретар Интерпола Јирген Шток.

Он је додао да се мреже организованог криминала шире и да се против њих мора борити уједињеним напорима јер представљају безбједносну пријетњу по сваку земљу.

У операцији је учествовао мултидисциплинарни оперативни тим за подршку састављен од експерата из различитих области криминалистике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана