У обрачуну банди убијена два ученика, рањен наставник

Танјуг
У обрачуну банди убијена два ученика, рањен наставник

ВАШИНГТОН - Два ученика су убијена, а њихов наставник је рањен у школи у Де Мојну, у америчкој савезној држави Ајова, у планираној пуцњави након које је полиција ухапсила тројицу осумњичених, саопштиле су власти.

Наставник који је рањен у понедељак у инциденту у алтернативном едукативном центру, осмишљеном да склони младе са улица, идентификован је као оснивач програма, репер који је напустио живот банди и насиља и посвећен је помагању младима у Де Мојну, преноси АП.

Полиција је у понедјељак саопштила да је један мушкарац оптужен за пуцњаву, а да су још двије особе задржане у притвору.

Престон Волс (18) из Де Мојна, осумњичен је за двоструко убиство и за покушај убиства у пуцњави, а оптужен је и за учешће у криминалној групи, наводи АП.

Власти су саопштиле да је пуцњава резултат сукоба између банди, а полиција је навела да је Волс био под надзором због раније оптужбе  и да је уклонио уређај за електронски надзор са ноге 16 минута прије пуцњаве.

-Инцидент је дефинитивно био планиран. Није било случајно. У овоме ништа није било случајно - саопштила је полиција.

Локална полиција је навела да су њихове екипе позване у школу, гдје је пријављена пуцњава нешто прије 13 часова по локалном времену, преноси АП.

Додају да су полицајци који су стигли на лице мјеста затекли два тешко повријеђена ученика, стара 18 и 16 година, и да су да су одмах започели реанимацију.

Ученици су преминули у болници, а Вилијам Холмс, 49-годишњи репер који је основао едукативни програм, познатији под умјетничким именом Вил Кипс, повријеђен је и оперисан је понедјељак увече.

Отприлике 20 минута након пуцњаве, полиција је саопштила да су полицајци зауставили аутомобил у којем су се налазила тројица осумњичених који су одговарали описима очевидаца.

Полиција је саопштила да је један од осумњичених побјегао из аутомобила, али су полицајци успели да га ухвате.

Ово је шеста пуцњава у једној америчкој школи током ове године у којој је неко повријеђен или убијен, али прва са смртним исходом,преноси АП.

На специјализованом сајту који прати овакве инциденте "Education Week ", наводи се да је прошле године била 51 пуцњавa у америчким школама у којој је било поврijеђених или смртних случајева, а од 2018. било их је 150.

У најгорем таквом инциденту у Тексасу прошле године, 21 особа је убијена у основној школи у граду Увалдеу, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана