У Норвешкој ухапшен бивши командант “Вагнера”

Танјуг
У Норвешкој ухапшен бивши командант “Вагнера”

ОСЛО - Норвешка полиција је ухапсила бившег команданта руске паравојне групе “Вагнер” Андреја Медведева због тога што је наводно на илегалан начин покушао да пређе границу и врати се назад у Русију, након што је затражио азил у Норвешкој раније ове године, саопштили су данас адвокати ухапшеног.

Из полиције су претходно саопштили да је ухапшен мушкарац у 20-им годинама због покушаја да илегално пређе границу, али нису навели о коме је ријеч, преноси Ројтерс.

Прелазак границе са Русијом дозвољен је само на одређеним мјестима, наводи агенција.

Адвокат Медведева тврди да је Рус ухапшен због неспоразума.

- Он је био тамо како би видео мјесто где је прешао норвешку границу у јануару. Зауставили су га док је био у таксију. Није био близу границе. Његова намјера никада није била да пређе границу са Русијом - изјавио је адвокат Брињулф Риснес.

Када је стигао у Норвешку почетком године, Медведев је рекао да тражи азил због тога што је био уплашен за свој живот јер је, према његовим ријечима, свједочио убиствима и малтретирању затвореника на линији фронта у Украјини.

Међутим, у мају је објавио клип на Јутјубу у ком је изјавио да жели да се врати у Русију, и поред тога што би то, како је рекао, могло да га доведе у опасност.

- Ја сам нека врста дјечака у великој игри чији део више не желим да будем -, рекао је тада Медведев.

Он је, у међувремену, осуђен у Норвешкој због туче у бару и ношења ваздушног пиштоља, али је ослобођен оптужби за напад на полицију.

Оснивач “Вагнера” Јевгениј Пригожин страдао је у паду приватног авиона 23. августа под неразјашњеним околностима, само два мјесеца након што је покренуо неуспјешну побуну против врха руске војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана