У Њујорку повећан број којота

Танјуг
У Њујорку повећан број којота

ЊУЈОРК - Становници у области око Клермонт парка у њујоршкој општини Бронкс уочили су пораст броја којота током љета, због чега су неки посјетиоци парка уплашени за своју безбједност и безбједност својих љубимаца.

Међутим, Одјељење за паркове и рекреацију у Њујорку каже да су којоти уобичајени у цијелој држави, укључујући урбана подручја.

У изјави за локалну новинску станицу ВПИКС, одјељење је ове недјеље саопштило да "нема разлога да се вјерује да су којоти у питању нездрави или представљају пријетњу по безбједности људи".

-Међутим, као и код свих дивљих животиња, савјетујемо свима да држе дистанцу и избјегавају блиски контакт -  наводи се у саопштењу, преноси Гардијан.

Којоти су присутни у Њујорку од 1930-их, а неке од ових дивљих животиња су се преселиле у Бронкс 1990-их, кажу званичници.

Сада су неке од млађих генерација којота почеле да се гранају у друге општине попут Квинса. У априлу је у Централ парку на Менхетну примијећен којот.

Раније су ове животиње били становници Великих равница и југозапада, кажу стручњаци. Али током времена, дијелом као одговор на промјене и развој земље, као и утицај људског фактора на њихова станишта којоти су се проширили широм САД.

-Баријера између дивљег и цивилизованог готово у потпуности нестаје - рекао је др Колин Џеролмак, професор социологије и еколошких студија на Универзитету у Њујорку.

Према Државном одјељењу за заштиту животне средине Њујорка, којоти - иако се обично вјерује да живе само у руралнијим или дивљим дијеловима Њујорка, добро се прилагођавају животу близу људи.

Кит Ловет, директор програма за животиње у зоолошком врту у Бронксу, рекао је за ВПИКС да је стварање већих зелених површина током посљедњих неколико деценија у Бронксу помогло животињама, попут којота, да се још више прилагоде урбаном окружењу.

Од октобра прошле године, истраживачи су процијенили да је у Њујорку било око 20 којота, према Њујорк тајмсу. Стручњаци кажу да због тога што су ове звијери  толико територијалне, у Њујорку има довољно простора само за око 30 одраслих јединки.

Званичници су апеловали на становнике Њујорка да не хране дивље животиње, јер то може довести до тога да изгубе своје природне ловачке инстинкте и да животиње повезују људе са храном.

Власти такође предлажу држање дистанце, складиштење смећа у контејнерима за животиње и шетњу паса на повоцима. У случају да им приђе којот, људи би требало да подигну руке како би изгледали већи.

-Први пут видјети којота може бити узбудљиво или алармантно искуство. Ако видите којота, не паничите. Већина њих није опасна за људе- саопштило је одјељење за паркове и рекреацију Њујорка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана