У Њемачкој обиљежена годишњица неуспјелог атентата на Хитлера

Танјуг
У Њемачкој обиљежена годишњица неуспјелог атентата на Хитлера

БЕРЛИН - У Њемачкој је обиљежена годишњица неуспјелог атентата на нацистичког вођу Адолфа Хитлера, а њемачки канцелар Олаф Шолц позвао је на борбу за очување демократије и слободе.

- Покушај смјењивања власти 20. јула 1944. је био неуспјешан. Али, циљеви отпора су остварени, рекао је Шолц на меморијалној церемонији коју је организовала савезна влада у Берлину.

Он је додао да грађани Њемачке данас не морају да предузимају херојске подухвате да би одбранили демократију, али је нагласио да демократија живи од залагања сваког појединца, преноси њемачки Радио 1.

- Ипак, мора бити јасно. Демократија зависи од наших неуморних напора, од посвећености сваког од нас. Она ће опстати ако се сви укључе и супротставе мизантропији и екстремизму, навео је Шолц.

Њемачка данас обиљежава годишњицу неуспјелог атентата на Хитлера, када су официри Вермахта предвођени Клаусом Шенк Граф фон Штауфенбергом покушали да бомбом убију нацистичког вођу, збаце националсоцијалистичку власт и окончају Други свјетски рат.

Штауфенберг и још три умијешане особе су стријељане исте вечери у Берлину, а наредних мјесеци је убијено око 200 људи умијешаних у завјеру.

Комеморацији у Бендлерблоку, на мјесту гдје је Штауфенберг стријељан, присуствовали су представници њемачке владе, а предсједник Франк-Валтер Штајнмајер положио је вијенац на спомен плочу.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана