У Њемачкој бонус због инфлације: На рачуну и 4.000 евра више

ГС
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Многе њемачке фирме настоје да задрже своје раднике и у кризна времена и због тога ових дана на рачуне запослених стиже додатни новац због трошкова инфлације.

Колико ће новца лећи зависи од послодавца до послодавца, а Феникс магазин.де је дао неке премије из великих трговинских ланаца.

Њемачка Влада је прошле године одобрила да компаније могу да до краја 2024. дају до 3.000 евра премије за инфлацију по запосленом а на то не плате порез.

Разлике међу неким од највећих послодаваца у Њемачкој су велике када су у питању овакве премије.
Један од предводника је компанија за алат и грађевински материјал „Вирт“ (Würth) из Кунзелсауа, која дијели невјероватних 4.000 евра. На „државних“ 3.000 долази још 1.000 евра од шефа фирме Рејнхолда Вирта.

Знатно мање инфлацијске премије завршиће на рачунима запослених Дитера Шварца, оснивача „Лидла“ и „Кауфланда“. У првом кругу исплате је добиће само по 250 евра.

Пуна премија у аутоиндустрији
За то време „Ауди кар груп“ исплаћује 1.500 евра сада а за годину дана још 1.500 евра.

Запослени у „BМW-у“ имају много разлога за задовољство. Прво, добили си веома висок удио у добити компаније, а потом и инфлацијску премију. У јануару ће добити 1.500 евра а до фебруара 2024. још толико. Бонус добија 70.000 запослених који раде дуже од шест месеци а приправници ће добити „само“ 550 евра.

Слично су прошли и у „Фолксвагену“, гдје ће 3.000 евра бонуса бити подијељено за 125.000 запослених у двије рате.

Запослени у „Мерцедесу“ такође могу да се веселе бонусу на почетку године. И тамо поред додатка за инфлацију слиједи редовно учешће у добити фирме. Оно је ограничено на 6.450 евра по особи.

Међутим, због успјешне године за „Мерцедес“, шеф радничког вијећа, Ергун Лимали, позива на повећање ове границе. Бонус за запослене у „Мерцедесу“ ове би године могао бити исказан са пет цифара, због усклађивања с инфлацијом.

Према посљедњим подацима, инфалција у Њемачкој у децембру је била 8,6 одсто, преноси 24седам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана