У нападу на избјеглички камп код Рафе погинуло 40 Палестинаца

ГС
У нападу на избјеглички камп код Рафе погинуло 40 Палестинаца

ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 234. дан. ИДФ су касно синоћ бомбардовале подручје код Рафе, где је погинуло најмање 40 особа. Палестинци тврде да је погођен дио са избејгличким шаторима, Израелци да је циљно упориште Хамаса.

Уништене су и две ћелије Хезболаха на југу Либана, саопштила је израелска војска. Даље од борби, спекулише се о термину нове рунде дијалога о прекиду ватре. Египатски извори наводе да је све усаглашено, ратни кабинет Израела разматра могућност разговора, а Хамас истиче да нису обавештени о приједлогу.

Међународни кривични суд требало би да истражи потенцијалне ратне злочине у случају три израелска ваздушна напада током априла у којима су погинуле 44 особе, од тога 32 дјеце, саопштио је Амнести интернешнел.

Наводи се да је реч о нападима на Ал Магазију 16. априла и Рафу 19. и 20. априла.

"То су били напади са смртним исходом. Погинуло је на десетине дјеце", истакли су из ове организације.

Такође, у образложењу извештаја се истиче да у сва три случаја Амнести није пронашао било какве доказе о томе да је у наведеним подручјима било легитимних војних циљева за израелску војску. 

"Због тога смо забринути да би ово могли да буду директни удари на цивиле и цивилне објекте, што потпада под ратне злочине", закључује се у извјештају. 

ИДФ извеле нападе на избеглички камп Нусеират, троје погинулих

Најмање три особе погинуле су у нападу израелске војске на избеглички камп Нусеират у централном делу Појаса Газе, пише палестинска новинска агенција Вафа.

Такође, четворо људи страдало је западно од града Газе. 

Наводи се и да су припадници ИДФ-а извели акције у близини склоништа Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице у насељу Салах ал-Дин.

Израел забранио шпанској амбасади да пружа услуге Палестинцима из Западне обале

Министарство спољних послова Израела обавестило је амбасаду Шпаније у Израелу да јој од 1. јуна неће бити дозвољено да пружа конзуларне услуге Палестинцима из Западне обале без писмене сагласности МСП-а, наводи израелски шеф дипломатије Израел Кац.

Истакнуто је да је одлука донета због шпанског признања Палестине и "хушкачких и антисемитских изјава високих званичника из Мадрида". 

"Генерални конзулат Шпаније у Јерусалиму ће од 1. јуна моћи да пружа услуге искључиво становницима округа Јерусалим", наводи се у писму које је потписао министар спољних послова Израела.

Кац је у објави на Иксу (Твитеру) написао да "они који покушавају да успоставе терористичку Палестину, и тако награде Хамас, неће имати контакт са Палестинцима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана