У нападу банде погинуло 50 особа

Танјуг
У нападу банде погинуло 50 особа

ПОРТ-О-ПРЕНС - Број особа које су убијене у нападу наоружане банде Гран Гриф у граду Понт-Сонде на Хаитију порастао је на 50.

Раније данас објављено је да је у том нападу убијено око 20 људи, међу којима је било и дјеце, али активисти и владини званичници постепено су почели да откривају још људи који су убијени, објавио је АП.

Портпаролка Комисије за дијалог, помирење и свијест Бертрид Харас рекла је да је међу жртвама и млада мајка, њена новорођена беба и бабица.

За напад се окривљује банда Гран Гриф, која дјелује у централном региону Понт-Сонде, Артибоните и сматра се једном од најокрутнијих банди на Хаитију.

Још увијек није јасан мотив за овај напад.

Тужилаштво на Хаитију окарактерисало је напад као “масакр”, а овај напад се догодио скоро мјесец дана након што су власти Хаитија прошириле ванредно стање на цијелу земљу.

Наоружане банде контролишу многе дијелове Хаитија, а полицијска мисија под окриљем УН, коју предводе полицајци из Кеније, почела је у јуну као покушај да се ситуација нормализује.

Гран Гриф важи за једну од најнасилнијих банди на Хаитију, а у јануару 2023. године њени чланови су оптужени за напад на полицијску станицу у близини Порт-Сондеа и убиство шест полицајаца.

Банда је настала након што је бивши хаитијански политичар Профан Виктор почео да наоружава младиће у тој области како би обезбиједио свој избор и контролу над регионом Артибоните, прије скоро деценију, наведено је у извјештају УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана