У нападу Ал Каиде убијено око 70 људи!

Танјуг
У нападу Ал Каиде убијено око 70 људи!

БАМАКО - Око 70 људи убијено је ове седмице у опсежном нападу огранка Ал Каиде у главном граду Малија, Бамаку, рекли су данас дипломатски и безбjедносни извори, док влада није саопштила број жртава.

Милитанти су у уторак напали елитну полицијску академију за обуку и аеродром, показујући способност да нападну на срце главног града те афричке државе, наводи Ројтерс.

Земља се бори против побуне која се укорjенила прије више од десет година на њеном сушном сјеверу. Владајућа хунта у Малију тврди да се безбједност побољшала откако је истјерала француске и америчке снаге и уместо тога се за осигурање безбједности земље обратила Русији.

Одговорност за напад од уторка преузео је Ал Каидин огранак Џама Нусрат ул-ислам ва ал-муслимин (ЈНИМ). Од избијања сукоба у Малију, насиље, у којем учествују борци Ал Каиде или Исламске државе, проширило се на сусједе у региону Сахел све до сјевера приобалних земаља. У том насиљу је хиљаде људи убијено, а милиони расељени.

Владајућа хунта саопштила је поводом посљедњих напада да је претрпјела одређене губитке, не наводећи појединости, док је тамошња штампа извијестила да је у четвртак организована сахрана за око 50 полицијских кадета.

Само неколико дана раније, вођа малијске хунте Асими Гоита, који је преузео власт државним ударом 2021. године, рекао је да је његова војска знатно ослабила наоружане групе против којих се бори уз помоћ Русије. До напада је дошло после битке с великим губицима у августу, када су побуњеници елиминисали више искусних руских плаћеника и припадника малијских снага у борбама близу сјеверне границе Малија са Алжиром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана