У Монтани ће се знати ко је мушко а ко женско?

Srna
Foto: Times

Америчка држава Монтана могла би постати четврта савезна држава која ће усвојити закон у којем се дефинишу полови на строго "мушке" и "женске" као непромјењиве, што је изазвало забринутост међу заступницима права ЛГБТ популације.

Гувернер Монтане Грег Џајенфорте одобрио јe почетком године нацрт закона којим се забрањују третмани за промјену пола код малољетних трансродних особа и има рок до недјеље 21. маја да потпише или стави вето на нови нацрт или да га врати у Сенат на додатне измјене.

Аналитичари сматрају да би се он могао придружити гувернерима држава Тенеси и Сјеверна Дакота који су током ове године потписали сличан закон. У Канзасу су републиканци поништили вето гувернера Лауре Кели како би нацрт био усвојен.

Аутори нацрта закона из редова Републиканске странке тврде да не желе да тиме врше дискриминацију против било кога и тврде да је дискриминација већ легализована.

"Све указује на то да прије 20 година ником није била потребна дефиниција пола јер је свако схватао шта то значи, али сада постоје несугласице. `Пол је промењив и могу ли то учинити? Пол се не може промијенити јер је то чињеница", нагласио је сенатор из Монтане Карл Глим који је аутор нацрта закона. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана