У Монци настрадала жена у невремену, у Милану најмање троје повређених

Танјуг
У Монци настрадала жена у невремену, у Милану најмање троје повређених

МИЛАНО - Једна жена је погинула у Монци, а најмање три особе су повријеђене у Милану када су данас јаке олује и олујни вјетрови погодили сјеверну Ломбардију, објавио је лист Коријере дела сера.

У Лисонеу (Монца), 58 -годишња жена мароканског поријекла погинула је док је ишла на посао, када је на њу пао бор услијед снажног налета вјетра.

Полицајци у том граду спасили су 64-годишњу жену која је остала заробљена у подвожњаку улице Виа Касати.

Она је испричала да је исклизнула из своје куће у приземљу, отворивши врата која воде у башту, усисана млазом воде.

Тако је доспјела испод подвожњака, гдје је вода достигла три метра. Према писању миланског листа, на телефоне регионалне ватрогасне службе стигло је више од 100 позива узбуњених грађана који су пријавили да су удари вјетра ломили и чупали стабла која су падала на путеве блокирајући саобраћај у сјеверној престоници Италије и околини.

Рониоци из Милана спасили су грађанина Виле Кортезе који је остао заробљен у својој поплављеној гаражи. Удари вихора забиљежени су између Сесто Сан Ђовани и Келно Монцезе. Пало дрвеће оштетило је и неке дијелове електромреже, што је зауставило возове на једној од главних пруга миланског метроа.

Регионална жељезничка компанија Тренорд саопштила је да је причињена велика штета на возној инфраструктури због временских неприлика. Многи возови су отказани или су каснили више од сат и по.

Прекинуте су жељезничке везе између Милана и градова Комо, Леко и Сондрио. Лоше вријеме нанело је озбиљну штету на жељезничкој станици града Монце.

Велике врућине на Апенинима прије двије недјеље заменило је невријеме са обилним кишама и јаким градом у сјеверној Италији.

У четвртак су у региону Венето удари вјетра местимично достизали и 140 километара на сат, због чега је оштећено око 30 објеката, од којих је половина остала без кровова.

Укупно, према локалним властима, више од 110 људи је повређено у Венету услијед јаког града.

Олуја је погодила и регионе Ломбардију и Емилију-Ромању, узрокујући прекиде саобраћаја и велику штету пољопривреди ових региона. Пољопривредно удружење Колдирети пријавило је случајева града величине лоптице за стони тенис.

Десетине људи било је принуђено да се обрати медицинским установама. Док власти у сјеверној Италији прорачунавају штету од обилних киша и града, становници централних и јужних региона земље и даље трпе ненормалне врућине коју је на Апенине из Африке донио антициклон Харон.

Ове недјеље у Риму и многим већим градовима јужне Италије поново се очекују "таласи врућине" и рекордне температуре до 45 степени.

Парк у Монци у коме је планиран концерт Бруса Спрингстина за 25. јул требало је да буде отворен данас у 12 сати, али ће остати затворен цио дан.

Организатори су најавили да настављају припреме за концерт у координацији са локалним институцијама и да континуирано прате метеоролошку ситуацију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана