У Мексику ухапшен вођа картела због отмице четири држављанина Америке

GS
Foto: MEXICO GOV.

МОНТЕРЕЈ – Хосе Алберто Гарсија Вилано, такође познат као Ла Кена или Сиклон 19, ухапшен је у мексичком граду Монтереј због оптужбе да је у марту прошле године киднаповао четири држављанина Америке, од којих је двоје убијено.

Ла Кена, вођа групе Лос сиклонес, дијела великог мексичког Заливског картела, наводно је ухваћен у тржном центру у Монтереју, након што су званичници добили информације о његовом и боравишту његових сарадника, који су такође приведени.

Четири држављанина САД киднапована су у пограничном граду Матаморос, који се налази директно преко пута тексашког града Браунсвила.

Зараћене фракције Заливског картела боре се за контролу над путевима кријумчарења дроге на сјевер у САД, а Матаморос је обухваћен том рутом.

Четворо Американаца допутовало је у Мексико ради естетских операција, које су у тој земљи знатно јефтиније него у САД и многи од њих бирају да оду у Мексико ради тих интервенција, преноси Би-Би-Си.

На једном снимку се види како тешко наоружани људи гурају групу Американаца у возило, послије чега је већина жртава без свијести одвучена до камиона.

Американци су се налазили као таоци Лос сиклонеса четири дана, а двојица њих, Зиндел Браун и Шајид Вудард, су убијени, као и 33-годишња Мексиканка, која се случајно нашла на лицу мјеста.

Мотив напада није потврђен, али се наводи да мексичке власти истражују да ли су туристи грешком помјешани са члановима ривалског картела.

Убрзо након инцидента, група Шкорпиони, такође дио Заливског клана, извинила се за отмицу и предала властима петорицу мушкараца за које тврди да су одговорни за злочине.

Како наводи Би-Би-Си, Вилана је такође тражила америчка Управа за борбу против дроге (ДЕА), преноси Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана