У Мајами стигао први лет с америчким грађанима који бjеже с Хаитија

Танјуг
Foto: Илустрација

МАЈАМИ - Први чартер лет са више од 30 америчких држављана који се евакуишу због пораста насиља криминалних банди на Хаитију слетио је у Мајами, саопштили су званичници америчког Стејт департмента.

Амерички држављани су слетјели на Међународни аеродром у Мајамију након што је америчка амбасада у Порт-о-Пренсу раније овог мјесеца позвала грађане САД да напусте "што је прије могуће" због насиља у острвској држави.

Главни аеродром на Хаитију у Порт-о-Пренсу остаје затворен након напада банди које су завладале Хаитијем посљедњих недјеља, због чега је услиједила несташица хране. 

Влада Хаитија и агенције за помоћ овог викенда пријавиле су пљачку залиха помоћи, како се ситуација погоршавала, преноси АП.

Стејт департмент је у суботу саопштио да ће понудити ограничене чартер летове за америчке грађане из сјеверног града Кап-Аитијена, који је у мањој мјери захваћен насиљем.

Званичници САД су касније рекли да не могу да обезбиједе копнени превоз до Кап-Аитиена и да би грађани САД требало да размотре чартер летове само уколико смарају да могу безбједно да стигну до аеродрома Кап-Аитијен.

"Подстичемо грађане САД који су још увијек на Хаитију, а који желе да оду да контактирају Стејт департмент користећи образац за кризе на нашој веб страници ако то већ нису учинили", наведено је у саопштењу.

Људи који се путују чартер летовима којима координира америчка влада морају да потпишу мјеницу којом се слажу да ће влади надокнадити трошкове.

Стејт департмент је саопштио да су владини званичници у Мајамију помагали новопридошлим евакуисаним особама да одреде своје наредне кораке.

Америчка војска је прошле недјеље упутила додатне снаге на Хаити, како би појачала безбједност у америчкој амбасади, која се налази у насељу које углавном контролишу банде.

Министарство комуникација Хаитија саопштило је да је полицијски сад на западу земље и у престоници продужен до 20. марта, јавља РИА Новости.

Нереди у центру хаићанске престонице Порт-о-Пренс и на подручју градског међународног аеродрома почела је 29. фебруара, у одсуству премијера Аријела Анрија, који је боравио у Кенији покушавајући да финализује  распоређивање страних оружаних снага на Хаитију за борбу против банди.

Бандитске групе заузеле су већи дио Порт-о-Пренса, изјављујући да намјеравају да спријече премијера да се врати на чело земље и да "ослободе“ Хаити. 

У земљи је проглашено ванредно стање, а Анри је касније објавио своју одлуку да поднесе оставку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана