У Лапонији двије жртве лавине, око 1.000 возила заробљено на југу Шведске

Танјуг
Foto: Принтскрин

ХЕЛСИНКИ - Мајка и дијете које је затрпала лавина у финској Лапонији пронађени су мртви, док је око 1.000 возила заробљено током ноћи у сњежној олуји на југу Шведске.

Полиција је саопштила да је дијете јутрос пронађено мртво у Пихакуруу недалеко од мјеста где је у уторак пронађена његова мајка након што га је затрпала лавина током скијања, пренио је "Гардијан".

Шведске оружане снаге испоручиле су храну и воду за људе у скоро 1.000 аутомобила и камиона који су заглављени у снијегу скоро 24 сата.

Спасиоци су изјавили да раде на ослобађању људи заглављених на главном путу Е22 у области Скане у јужној Шведској, пренио је ББЦ.

Спасилачке екипе су евакуисале многе од њих и казали им да се касније врате у своја возила.

Пут је дугачак око пет километара, аутомобили и камиони морају да буду уклоњени и пут мора да буде очишћен од снијега пре него што се пусти у саобраćај, саопштиле су спасилачке службе.

Због екстремне хладноће и снежних олуја затворене су школе у Скандинавији, док су јаки ветрови и јака киша у западној Европи изазвали поплаве и најмање једну смрт, пренио је "Гардијан".

У Скандинавији је затворено и неколико мостова, као и поједине жељезничке и трајектне линије.

Полиција у већем дијелу Данске апеловала је на возаче да избјегавају непотребна путовања јер су северни и западни дијелови земље изложени ударима снажног вјетра и снијега, пренио је Ројтерс.

Талас хладног ваздуха из Сибира и арктичког региона, такође, је захватио запад Русије, при чему су температуре у Москви и другим областима пале на минус 30 Целзијусових степени, што је знатно испод просјечне температуре почетком јануара.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана