У Курској области у Русији уведена ванредна ситуација

Танјуг
У Курској области у Русији уведена ванредна ситуација

МОСКВА- У Курској области у Русији уведена је данас ванредна ситуација на федералном нивоу након украјинских напада који су почели 6. августа, саопштило је руско министарство за ванредне ситуације.

У саопштењу се наводи да је данас одржана ванредна сједница Владине комисије за спречавање и отклањање ванредних ситуација на којој се разматрала ситуација у Курској области усљед напада Оружаних снага Украјине.

Федерални режим за ванредне ситуације је највиши који постоји, пренијела је агенција РИА Новости. Постоје и ванредне ситуације на локалном, општинском, међуопштинском, регионалном и међурегионалном нивоу.

Украјинске јединице са до хиљаду људи покушале су 6. августа ујутру да заузму дио територије Суџанског округа Курске области. Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов изјавио је у сриједу да је руска војска зауставила напредовање Оружаних снага Украјине дубље у регион.

Герасимов је нагласио да ће се операција у Курској области завршити поразом непријатеља. Према подацима руског министарства одбране од четвртка, током дводневних борби у региону, погинуло је 660 украјинских војника и уништена су 82 оклопна возила, укључујући осам тенкова, 12 оклопних транспортера, шест борбених пјешадијских возила и 55 оклопних возила.

Током покушаја инвазије Оружаних снага Украјине, повријеђено је неколико десетина руских цивила, као и војног особља, саопштио је руски Истражни комитет.

Вршилац дужности замјеника начелника Курске области Андреј Белостоцки рекао је да су погинуле четири особе, а да је број повријеђене дјеце повећан на деветоро.

-Руске трупе настављају да одбијају покушаје Украјине да уђу у Курску област- саопштило је руско Министарство одбране, преноси Ројтерс.

Министарство је додало да се наставља операција “уништавања украјинских јединица у Курску”.

Руске снаге се боре против украјинских трупа четврти дан након што су у уторак пробиле руску границу. Руске трупе у региону јужног Курска уништиле су пет оклопних транспортера “Страјкер”, а у рејону Мартиновка уништена је колона Оружаних снага Украјине коју чине тенк, четири оклопна транспортера и борбено оклопно возило Козак, наведено је. Видео који је објављен данас на друштвеним мрежама и који је Ројтерс верификовао показује изгорјели руски конвој дуж ауто-пута у региону Курск на југу Русије.

На снимку се види око 15 камиона, укључујући и један са ознаком “З”, који Русија користи као симбол своје “посебне војне операције”, како она назива рат у Украјини. Ројтерс је успио да потврди локацију као село Октјабрскоје, али није могао тачно да утврди када је видео снимљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана