У Колумбији заплијењена имовина вриједна 329 милиона долара повезана са крађом нафте

Танјуг
У Колумбији заплијењена имовина вриједна 329 милиона долара повезана са крађом нафте

БОГОТА - Колумбијска полиција заплијенила је имовину и банковне рачуне у вредности од 329 милиона долара, за шта се сматра да је приход од продаје и извоза украдене сирове нафте, саопштили су полицијски званичници.

Полиција и Интерпол спровели су од 2016. године седам истрага о крађи и шверцу нафте које су извеле четири криминалне организације.

Како наводи Ројтерс, на хиљаде барела нафте бива украдено из колумбијских нафтовода сваког дана, што често чине криминалне групе које је потом прерађују у кријумчарено гориво познато као патегрило, које се користи у прављењу кокаина или као гориво за машине које се користи у илегалним рударским операцијама.

Криминалне организације успијеле су да извезу 975.000 барела сирове нафте између 2020. и 2021. године.

Да би продале украдену нафту, криминалне групе су је мијешале са легално купљеном нафтом како би се могла извозити преко ''лажних'' компанија, а нафтна компанија у већинском државном власништву Екопетрол била је главна мета шеме, која ју је коштала 15 милиона долара, саопштила је полиција.

Полиција је раније ове недјеље заплијенила куће, станове, чамце, возила и четири рафинерије, као и 17 банковних рачуна и то и колумбијских и међународних, у вриједности од 5,14 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана