У канцеларији Залужног откривен прислушни уређај

Срна
У канцеларији Залужног откривен прислушни уређај

КИЈЕВ – Украјина је покренула кривичну истрагу након што је у канцеларији коју је требало да користи врховни командант оружаних снага Валериј Залужни пронађен прислушни уређај, саопштили су званичници.

Украјинска служба безбједности саопштила је да је покренута истрага по члану украјинског кривичног закона о "незаконитом стицању, продаји или употреби специјалних техничких средстава за добијање информација".

Генералштаб је данас саопштио да су "прислушни уређаји" постављени у канцеларијама намијењеним за рад врховног команданта и запослених у његовој канцеларији.

Залужни је рекао да је раније користио канцеларију, али не недавно, и да је требало да тамо поново ради од данас.

"Ја ово видим као рат. Све се може догодити. Истрага ће доказати шта је то било", рекао је Залужњи.

Он је негирао да су запослени у Генералштабу могли бити укључени у овај инцидент, истичући да не вјерује да се у канцеларији разговарало о државним тајнама.

Служба безбједности је саопштила да је уређај - који су локални медији првобитно окарактерисали као грешку - према прелиминарним информацијама сматран "у нефункционалном стању", и да нису пронађена средства за складиштење информација или даљински пренос аудио снимака.

"Наглашавамо да уређај није пронађен директно у канцеларији Валерија Залужног, већ у једној од просторија које би он у будућности могао да користи за рад", наводи се у саопштењу службе безбједности.

Залужни се помиње међу могућим "метама реконструкције" међу највишим војним званичницима након захлађења у односима са предсједником Владимиром Зеленским, који се не слаже са његовим ставом о вођењу 21-мјесечног рата против Русије.

У есеју објављеном прошлог мјесеца у лист "Економист", Залужни је написао да рат улази у фазу исцрпљивања која би могла да користи Москви и омогући јој да обнови своју војну моћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана