У кампањи помоћи за жртве земљотреса прикупљено 6,1 милијарди долара

Анадолија
У кампањи помоћи за жртве земљотреса прикупљено 6,1 милијарди долара

ИСТАНБУЛ - У оквиру масовне кампање помоћи "Турска једно срце" прикупљено је више од 115 милијарди турских лира, односно 6,1 милијарди долара за жртве разорних земљотреса који су 6. фебруара погодили југ земље, јавља Анадолија.

Кампања се у сриједу увече емитовала на 213 националних и међународних телевизијских канала, као и на 562 радијска канала.

Кампањи су се одмах одазвале бројне познате личности, укључујући политичаре, спортисте и умјетнике, који су донирали значајна средства за људе у подручјима погођеним земљотресом.

Централна банка Турске је уплатила највећу донацију у износу од 30 милијарди турских лира (1,6 милијарди долара), а потом слиједе Зираат банка са 20 милијарди лира (милијарда долара), Вакиф банка 12 милијарди лира (637 милиона долара) и Халк банка са седам милијарди лира (371,3 милиона долара).

Турски ГСМ оператери Turkcell и Turk Telekom  донирали су 185,6 милиона долара, односно 106 милиона долара.

Турски конгломерати Cengiz Holding и Kalyoncular донирали су 132,6 милиона долара, односно 50,4 милиона долара.

Компанија Bayjkar и авиопревозник Turkish Airlines донирали су по 106 милиона долара.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, чланови Владе, лидери опозиционих странака и многе познате личности дале су велике донације кампањи.

Бх. фудбалер Един Вишћа који игра у турском Трабзонспору донирао је такође 100.000 еура за помоћ настрадалима у земљотресу.

Донације прикупљене путем кампање биће уплаћене државној Управи за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД) и турском Црвеном полумјесецу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана