У Јапану скоро 1,5 милиона хикикоморија - самоизолованих особа

Танјуг
Foto: Илустрација

ТОКИО - Скоро 1,5 милиона људи у Јапану потпуно се повукло из друштва и живот проводе само унутар својих станова, излазећи напоље само ради куповине намирница.

Екстремни случајеви не напуштају ни спаваћу собу, наводи Си-Ен-Ен (ЦНН).

За те људе усвојен је јапански израз "хикикомори", односно ''затворени'', које власти дефинишу као људе који су изловани најмање шест мјесеци.

Према истраживању јапанске Агенције за дјецу и породицу, око 2 одсто људи старости између 15 и 64 године идентификује се као хикикомори, уз пораст оних који су стари између 15 и 39 година.

Наводи се да су уобичајени разлози за самоизолацију из друштва трудноћа, губитак посла, болест, пензионисање или лоши међуљудски односи, али да је главни разлог вирус Ковид-19, при чему је петина испитаника у истраживању навело пандемију као најзначајнији разлог њиховог повученог начина живота.

У Јапану, као и многим другим азијским земљама, све до 2022. важила су строга ограничења због пандемије вируса Ковид-19, и тек су од прошлог октобра отворене границе за иностране посјетиоце.

ЦНН наводи мишљења стручњака који кажу да израз хикикомори потиче од психолошких проблема као што су депресија и анксиозност, као и да друштвени фактори, попут јапанских патријархалних друштвених образаца и захтјевне културе рада, играју снажну улогу.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана