У Јапану обиљежена 13. годишњица од нуклеарне катастрофе у Фукушими

Срна
У Јапану обиљежена 13. годишњица од нуклеарне катастрофе у Фукушими

ТОКИО - У Јапану је данас минутом ћ́утања и комеморативним догађајима обиљежена 13. годишњица од нуклеарне катастрофе у нуклеарки Фукушима, која је тешко оштећена у земљотресу и цунамију 2011. године, када је погинуло око 20.000 људи.

У 14.46 часова, када се догодио земљотрес јачине 9,0 степени по Рихтеру, људи широм Јапана су се зауставили да минутом ћутања одају пошту страдалима.

Јапански премијер Фумио Кишида обећао је, на церемонији у префектури Фукушима, да ћ́е влада помоћ́и да се обезбједе радна мјеста, средства за живот и безбједност нуклеарке како би расељени становници могли да се врате кућ́ама, преноси АП.

Комеморације су одржане и у префектурама Мијаги и Ивате, које се налазе сjеверно од Фукушиме.

 Државне комеморације нису одржаване у Токију од десете годишњице катастрофе у Фукушими.

 Земљотрес и цунами погодили су дijелове сjевероисточне обале Јапана 11. марта 2011. године, када је погинуло око 20.000 људи.




 

 Цунами виши од 15 метара ударио је у обалску нуклеарну електрану Фукушима, уништивши њене системе за напајање и хлађење и изазвавши кварове у три од шест реактора.

 Оштећење нуклеарке довело је до повећаног нивоа радијације у околини, због чега је више од 160.000 људи напустило своје домове, а око 20.000 још не може да се врати због радијације.





 

 Радови на уклањању високо радиоактивних остатака растопљеног горива у нуклеарки још нису почели, а очекује се да ц́е ти радови трајати деценијама.

 Оператер Фукушиме компанија ТЕПКО почела је у августу прошле године да испушта пречишц́ену радиоактивну воду у Тихи океан, а тај процес ће, како је компанија саопштила, трајати око 30 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана