У Израел стигло још 11 талаца које је ослободио Хамас

ГС
У Израел стигло још 11 талаца које је ослободио Хамас

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Четврти је дан примирја изрелске војске и Хамаса. Катарско министарство спољних послова саопштило је данас да је прекид ватре у Појасу Газе продужен за још два дана. Хамас је у оквиру споразума о хуманитарној паузи предао 11 израелских заробљеника у блокираном Појасу Газе званичницима Међународног комитета Црвеног крста.

У Израел стигло још 11 талаца које је ослободио Хамас

Преко граничног прелаза Керем Шалом ушло још 11 талаца које је из Појаса Газе ослободила палестинска милитантна група Хамас. Након кратког љекарског прегледа и прилике да таоци први пут позову своје породице, они су пребачени у болницу Ичилов у Тел Авиву, саопштило је израелско Министарство здравља, преноси Тајмс оф Израел.

Из болнице Ичилов су навели да су поносни због тога што имају привилегију да пожеле добродошлицу ослобођеним таоцима и пруже им потребну медицинску помоћ. Црвени крст је претходно потврдио да је омогућио ослобађање и трансфер 11 талаца које је држао Хамас.

Фон дер Лајенова поздравила договор о продужењу примирја

Предсједник Европске комисије Урсула Фон дер Лајен поздравила је договор Израела и палестинске исламистичке организације Хамас да за два дана продуже примирје.

Фон дер Лајенова је поново позвала Хамау да ослободи све таоце заробљене у нападу на југу Израела 7. октобра.

-У протекла четири дана, било је дивно видјети ослобођене израелске и таоце других националности. Поздрављам и значајно повећање испоруке хуманитарне помоћи палестинским цивилима у Појасу Газе, што је омогућено обуставом непријатељстава - наводи се у саопштењу Фон дер Лајенове објављеном на интернет страници Европске комисије.

Она је изразила захвалност свим странама које су осигурале нови договор о продужењу примирја.
Катарско Министарство спољних послова саопштило је нешто раније да је примирје у Појасу Газе између Израела и Хамаса продужено на још два дана.

Хамас је саопштио да је постигнута сагласност са Катаром и Египтом за дводневно продужење примирја са Израелом под истим условом као и претходни четвородневни прекид ватре.

Хамас званичницима Црвеног крста предао 11 израелских заробљеника

Хамас је у оквиру споразума о хуманитарној паузи предао 11 израелских заробљеника у блокираном Појасу Газе званичницима Међународног комитета Црвеног крста, јавља Анадолија.

У саопштењу израелске војске наводи се да је 11 израелских заробљеника у Гази предато службеницима Црвеног крста како би били враћени у Израел.

Тиме је досад укупно 51 израелски заробљеник пуштен на слободу у склопу договора о размјени заробљеника који је постигнут између Израела и Хамаса.

Министарство вањских послова Катара објавило је раније данас да ће 33 палестинска затвореника у израелским затворима бити пуштена у замјену за 11 израелских заробљеника.

Из Министарства су навели да 30 палестинских затвореника који ће бити пуштени чине дјеца млађа од 18 година и три жене.

Министарство вањских послова Катара објавило је вечерас да је хуманитарна пауза продужена за још два дана.

Хирург: Најмање 700 дјеце подвргнуто ампутацијама удова од почетка рата у Гази

Британско-палестински хирург Гасан Абу Сита, који је лечио пацијенте у болницама у Гази, изјавио је данас да је између 700 и 900 дјеце било подвргнуто ампутацијама удова од почетка сукоба 7. октобра.

-Моја процјена је да сада има између 700 и 900 дјеце којима су ампутирани удови, од којих је некима ампутирано више удова - рекао је Абу Сита на конференцији за медије по повратку у Лондон, преноси CNN.

Он је навео да осјећа кривицу због тога што је отишао из Газе, додавши да су неке његове колеге убијене откако је напустио ту област.

Абу Сита је одбацио тврдње Израелских одбрамбених снага (ИДФ) да палестинска милитантна група Хамас има командни центар испод болнице Ал Шифа.

-Радио сам у Шифи током сваког рата од 2009. године. Ни у једној фази нисам видео никакве назнаке да постоји нешто друго осим типичне, једва функционалне, државне болнице трећег свијета - рекао је хирург.

Бајден: У контакту сам са регионалним лидерима, мора да се испоштује договор

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је данас да остаје у контакту са лидерима Катара, Египта и Израела, како би се увјерио да се имплементира сваки аспекат договора (Израела и Хамаса) о примирју.

-Константно сам тражио паузу у борбама како би се убрзала и проширила хуманитарна помоћ за Појас Газе и омогућило ослобађање талаца - навео је Бајден на платформи Икс (Твитер). Бијела кућа је поручила да ће Бајден наставити да ради да се прекид ватре између Израела и Хамаса продужи на више од два дана.

Нешто раније у току дана, катарско министарство спољних послова саопштило је да је прекид ватре у Појасу Газе продужен за још два дана.

-Постигнут је договор да се хуманитарно примирје продужи за додатна два дана у Појасу Газе - наводи се у објави на платформи Икс.

Палестинска милитантна група Хамас потврдила је да је пристала на договор који је постигнут уз посредовање Египта и Катара.

Палестински Црвени полумјесец: 40 камиона успјело да уђе у Газу и на сјевер Појаса

Палестински Црвени полумјесец саопштио је вечерас на платформи Икс да је 40 камиона са хуманитарном помоћи успјело да уђе у град Газу и у сјеверне области Појаса, преко израелских контролних пунктова, које ограђују опкољену палестинску енклаву.

Ал Џазира је раније у току дана саопштила да је Црвени полумјесец објавио да није у могућности да пошаље помоћ на сјевер Појаса Газе.

Од почетка четвородневног примирја у петак, Црвени полумјесец је испоручио око 150 камиона помоћи граду Газа и на сјевер, рекао је портпарол ове организације за Си-Ен-Ен.

Галант: Када Израел обнови сукобе с Хамасом,борбе ће бити још јаче у цијелој Гази

Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је вечерас да ће Израел, када буде наставио сукобе с Хамасом, “ударити већом снагом и борбе ће се водити у цијелом Појасу Газе”.

У обраћању војницима пјешадијске бригаде Гивати и оклопних бригада, Галант им је поручио да треба да буду свјесни да имају неколико дана, послије чега ће се вратити на фронт, саопштила је канцеларија израелског министра одбране.

-Биће то истом јачином, и јаче него што је било. Запамтите да док се организујете, одмарате и истражујете, непријатељ ради исто - рекао је Галант, пренио је Тајмс оф Израел.

Он је додао да ће се војници сусрести са спремнијим противником. -Стога, Хамас ће прво добити бомбе нашег ратног ваздухопловства, а након тога, ће добити гранате од тенкова и артиљерије, и на крају долазе пјешадијске трупе. Борићемо се у целом Појасу- поручио је Галант.

Израел и Хамас су у петак отпочели четвородневно примирје док се не ослободи део талаца, с тим да је могуће продужење прекида ватре, уколико Хамас буде ослобађао по 10 талаца дневно. (Крај)

Катар послао пет авиона са хуманитарном помоћи Појасу Газе

Катарско Министарство спољних послова саопштило је вечерас да је пет авиона са хуманитарном помоћи послато у египатски град Ел Ариш, одакле ће помоћ бити пребачена у Појас Газе.

Како јавља Ал Џазира, авиони носе 156 тона помоћи - хране, лијекова и опреме за склоништа.

-Катар је досад послао 26 авиона Гази, са 879 тона помоћи - истакло је министарство.

Ирак:Ако не дође до трајног прекида ватре у Гази, постоји ризик од већег сукоба

Ирак види ризик од регионалног сукоба уколико се тренутно примирје у Гази не претвори у трајни прекид ватре, изјавио је данас савјетник премијера Ирака за спољне послове.

Ројтерс наводи да су након почетка сукоба 7. октобра Хезболах и неке ирачке фракције нападале скоро свакодневно израелске и америчке снаге, међутим, није било извјештаја о нападима на америчке трупе у Ираку и Сирији откако је ступило на снагу четвородневно примирје Израела и Хамаса.

Неке од главних играчких оружаних фракција које су стајале иза напада претходних недјеља, укључујући Катаиб Сајид ал-Шухада и Катаиб Хезболах, рекли су да ће се придржавати примирја у Гази, али су поручили и да ће наставити са нападима када се примирје оконча.

Они су, такође, навели да ће тражити евентуално избацивање америчких снага из Ирака, којих има око 2.500 у овом тренутку.

-Цијели регион је на ивици разарајућег конфликта који може да се прошири било гдје, а обим његовог проширења или, на који начин то контролисати и зауставити се не зна. Због тога, сматрамо да сваки прекид ватре је користан и важан у овом тренутку, за Палестинце прво, али и за све земље у региону, укључујући и Ирак - рекао је Фахрад Аладин, савјетник премијера Мохамеда Шије ал-Суданија.

Катар: Прекид ватре у Појасу Газе продужен за још два дана

Катарско министарство спољних послова саопштило је данас да је прекид ватре у Појасу Газе продужен за још два дана.

-Постигнут је договор да се хуманитарно примирје продужи за додатна два дана у Појасу Газе -наводи се у објави на друштвеној мрежи Икс.

Палестинска милитантна група Хамас потврдила је да је пристала на договор који је постигнут уз посредовање Египта и Катара.

-Постигнут је договор са браћом у Катару и Египту да се привремено хуманитарно примирје продужи за још два дана, под истим условима -рекао је званичник Хамаса у телефонском разговору за Ројтерс.

Израел обавијестио породице отетих да ће данас бити пуштени

Из кабинета премијера Израела Бењамина Нетанијахуа саопштено је вечерас да су израелске власти обавијестиле породице отетих талаца да би њихови вољени требало да буду ослобођени наредних сати.

Како наводи Тајмс оф Израел, дјелује да је договор двије стране поново на снази, иако је раније у току дана дошло до несугласица.

Израелски званичник рекао је за Тајмс оф Израел да је Хамас покушао да одвоји мајке од дјеце током данашег ослобађања, али изгледа да је Тел Авив успио да спријечи то.

Израелски медији су саопштили да ће 11 талаца бити пуштено ускоро - деветоро дјеце и двије жене, које су мајке неке од деце.

Медији су додали да су таоци који ће бити ослобођени из кибуца Нир Оз, заједнице која је најтеже погођена током смртоносног напада Хамаса на југ Израела 7. октобра.

Преговарачи близу постизања споразума о продужењу примирја између Израела и Хамаса

Преговарачи су близу постизања споразума о продужењу примирја између Израела и Хамаса које данас истиче, објавила је „Кахера њуз“, позивајући се на египатске изворе.

Канцеларија израелског премијера саопштила је да се настављају преговори о ослобађању четврте групе израелских талаца који би данас требало да буду ослобођени.

„Преговори о листи талаца који треба да буду ослобођени се настављају. Свјесни смо под коликим су стресом породице и нове информације ћемо објавити када то буде било могуће“, наводи се у саопштењу и позива да се овим поводом не шире гласине и погрешне информације.

Портпарол израелске владе саопштио је да је број талаца који се и даље држе у заробљеништву у Гази 184, међу којима је 14 странаца и 80 Израелаца са двојним држављанством.
  
Израелски званичник: На данашњем Хамасовом списку талаца нема мајки  

На списку талаца који треба да буду ослобођени данас из заробљеништва Хамаса, нема мајки, рекао је израелски званичник, пренио је ЦНН.  

Израел је рекао да је дио договора да дјеца, која су у заточеништву са својим мајкама, треба заједно да изађу.  
Портпарол израелских одбрамбених снага рекао је да је договор већ прекршен када је Хамас ослободио једног таоца без њене мајке у суботу.  

Очекује се да две Американке буду ослобођене данас, али сада је то неизвјесно, додали су извори.  
„Тренутно не знамо шта ће бити. Вјерујем да ћемо касније у току дана знати ко ће бити у следећој тури за ослобађање. Надамо се да ће две Американке моћи поново да се уједине са својим породицама“, рекао је за ЦНН портпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби.  

Претходна три дана, Хамас је ослободио 40 талаца као дио договора, тако да би данас требало да буде ослобођено још 11, док је Израел ослободио више од 100 Палестинаца који су били у израелским затворима.  

Међу ослобођенима таоцима је 21 дијете млађе од 18 година, као и 11 пунољетних жена, седам жена старијих од 65 година и Рони Крибој, израелско-руски држављанин, који је пуштен мимо договора Израела и Хамаса.  

Такође, зна се да је ослобођено 18 страних држављана, међу којима је 17 Тајланђана и један држављанин Филипина.  
Из израелских затвора ослобођено је 117 жена и дјеце, сваки дан по 39. 

Маск: Хамас мора бити уништен, спреман сам да учествујем у обнови Газе

Амерички милијардер Илон Маск је у разговору уживо на платформи Икс (Твитер) са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом током посјете Израелу рекао да „нема избора“ осим да се уништи терористичка група Хамас како би се донијела боља будућност Гази. 

Он се сагласио са Нетанијахуом да палестинска милитантна организација има геноцидне намјере према јеврејском народу, преноси Тајмс оф Израел.

Маск, власник компаније Џ и извршни директор СпејсЕкса рекао је да би желио да помогне у обнови Газе након рата, напомињући да је рехабилитација територије важан корак ка спријечавању будућег сукоба.

„Ако желите сигурност, мир и бољи живот за становнике Газе, онда морате уништити Хамас. Прво морате да се ријешите отровног режима као што је то урађено у Њемачкој и Јапану“, рекао је Нетанијаху, на шта је Маск одговорио да нема другог начина и додао да жели да помогне, преноси Тајмс оф Израел.

Он је рекао да они „који имају намеру да убијају морају бити неутралисани“. 

„Пропаганда мора да престане да обучава људе да буду убице у будућности. А онда, Газу треба учинити просперитетном. И ако се то деси, мислим да ће то бити добра будућност“, поручио је амерички предузетник.

Иран позвао на трајни прекид ватре између Израела и Хамаса

Иран је данас позвао на трајни прекид ватре између Израела и Хамаса.

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани позвао је да примирје постане стабилно и да се не понови, како је навео, "окрутна агресија ционистичког режима на Газу", објавила је Ал Џазира.

Канани је рекао на конференцији за новинаре да Иран очекује да израелски злочини над палестинским народом буду потпуно заустављени.

Иран прати могуће продужење примирја у Појасу Газе, навео је Канани.

Израел: Хамас и даље држи 184 таоца

Портпарол израелске владе саопштио је данас да је број талаца који се и даље држе у заробљеништву у Гази 184, међу којима је 14 странаца и 80 Израелаца са двојним држављанством.

Израел и Хамас су покренули питања у вези са списковима који су дати за данашња потенцијална ослобађања.

Ројтерс је пренио ријечи званичника упознатог са разговорима да "катарски тим ради са обје стране да се ријеши питање и да се избјегну одлагања".

Израел је поручио да је спреман да продужи четвородневно примирје уколико Хамас настави да ослобађа таоце.

Израелски званичник рекао је за Ројтерс да је на Хамасу да начини нови списак од 10 талаца које  би могао да ослободи у уторак у замјену за додатан дан примирја.

Тај процес би могао да се продужи максимално пет дана на постојеће четвородневно примирје, додао је званичник.

Хамас и Израел су од петка почели да размјењују таоце за палестинске затворенике, од када и траје привремено примирје.

Борељ: Израеска насеља на окупираним територијама озбиљно кршење међународног права

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ каже да финансирање нових насеља на окупираним палестинским територијама "неће учинити Израел безбjеднијим“.

"Насеља представљају озбиљно кршење међународног хуманитарног права и највећа су безбjедносна одговорност Израела“, објавио је Борељ на платформи Икс (Твитер).

Маск у Израелу: Постигнут начелни договор о коришћењу Старлинка у Гази

Најбогатији човjек на свијету Илон Маск који се налази у посети Израелу, рекао је да је постигнут начелни договор о коришћењу сателита Старлинк његове компаније Спејс Икс у Појасу Газе, гдје се пауза у рату против Хамаса поклопила са посјетом технолошког предузетника.

Израелски предсједник Исак Херцог требало би поподне да се састане са Маском.

Њима ће се придружити рођаци талаца које Хамас држи у Гази, а такође ће разговарати о "потреби да се дјелује у борби против растућег антисемитизма на интернету", саопштила је Херцогова канцеларија.

Премијер Бењамин Нетањаху такође треба да се састане са Маском у понедељак како би разговарао о безбедносним аспектима вештачке интелигенције и одржао онлајн дискусију уживо.

Када су се посљедњи пут срели, у Калифорнији 18. септембра, Нетањаху је позвао Маска да успостави равнотежу између заштите слободног изражавања и борбе против говора мржње након недјеља контроверзе око антисемитизма на платформи Икс.

Прошлог месеца, док је рат беснео, Маск је предложио коришћење Старлинка за подршку комуникационим везама у Гази, погођеној честим нестанцима струје, са "међународно признатим хуманитарним организацијама".

Израелска агенција за комуникације "Шломо Кархи" се тада успротивила, рекавши да ће "Хамас то користити (Старлинк) за терористичке активности".

Међутим, Кархи је у понедјељак рекао да су Израел и Маск постигли начелни споразум према којем "Старлинк може да ради у Израелу само уз одобрење израелског Министарства комуникација, укључујући и Појас Газе“.

У објави на платформи Икс упућеном Маску, Кархи је рекао да се нада да ће посјета Израелу „послужити као одскочна даска за будуће подухвате, као и да ће побољшати ваш однос са јеврејским народом и вриједностима које дијелимо са цијелим свијетом“.

Маск је рекао да је против антисемитизма и свега што "промовише мржњу и сукоб" - укључујући и Икс.

амас "изразили забринутост" у вези са листама заточених за ослобађање

11:31

Борељ: Израеска насеља на окупираним територијама озбиљно кршење међународног права

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ каже да финансирање нових насеља на окупираним палестинским територијама "неће учинити Израел безбеднијим“.

"Насеља представљају озбиљно кршење међународног хуманитарног права и највећа су безбедносна одговорност Израела“, објавио је Борељ на платформи Икс (Твитер).

Маск у Израелу: Постигнут начелни договор о коришћењу Старлинка у Гази

Најбогатији човек на свету Илон Маск који се налази у посети Израелу, рекао је да је постигнут начелни договор о коришћењу сателита Старлинк његове компаније Спејс Икс у Појасу Газе, где се пауза у рату против Хамаса поклопила са посетом технолошког предузетника.

Израелски председник Исак Херцог требало би поподне да се састане са Маском.

Њима ће се придружити рођаци талаца које Хамас држи у Гази, а такође ће разговарати о "потреби да се делује у борби против растућег антисемитизма на интернету", саопштила је Херцогова канцеларија.

Премијер Бењамин Нетањаху такође треба да се састане са Маском у понедељак како би разговарао о безбедносним аспектима вештачке интелигенције и одржао онлајн дискусију уживо.

Када су се последњи пут срели, у Калифорнији 18. септембра, Нетањаху је позвао Маска да успостави равнотежу између заштите слободног изражавања и борбе против говора мржње након недеља контроверзе око антисемитизма на платформи Икс, бившем Твитеру.

Прошлог месеца, док је рат беснео, Маск је предложио коришћење Старлинка за подршку комуникационим везама у Гази, погођеној честим нестанцима струје, са "међународно признатим хуманитарним организацијама".

Израелска агенција за комуникације "Шломо Кархи" се тада успротивила, рекавши да ће "Хамас то користити (Старлинк) за терористичке активности".

Међутим, Кархи је у понедељак рекао да су Израел и Маск постигли начелни споразум према којем "Старлинк може да ради у Израелу само уз одобрење израелског Министарства комуникација, укључујући и Појас Газе“.

У објави на платформи Икс упућеном Маску, Кархи је рекао да се нада да ће посета Израелу „послужити као одскочна даска за будуће подухвате, као и да ће побољшати ваш однос са јеврејским народом и вредностима које делимо са целим светом“.

Маск је рекао да је против антисемитизма и свега што "промовише мржњу и сукоб" - укључујући и Икс.

Јеменски Хути испалили двије ракете у правцу америчког разарача

Две балистичке ракете испаљене су у правцу америчког разарача "УСС Мејсон" након што је америчка посада интервенисала у недјељу због напада на комерцијални танкер у водама Аденског залива у Индијском океану, пренио је Ројтерс.

Ракете су испаљене са територије Јемена која је под контролом проиранских побуњеника Хута, али су пале на више од 20 километара од америчког разарача. 

Није било материјалне штете и повређених, пренио је Ројтерс. 

Амерички ратни брод претходно је одговорио на позив за помоћ упућен са комерцијалног танкера "Централ парк" који су заплијенили наоружани нападачи "непознатог идентитета", саопштила је Централна команде америчке војске.

Ракетни разарач "УСС Мејсон" и други савезнички бродови из оперативне групе за борбу против пиратерије, која дјелује у Аденском заливу и дуж обала Сомалије, захтијевали су ослобађање брода. 

"Након тога, пет наоружаних особа искрцало се са брода и покушало да побегне својим малим чамцем, али су се убрзо предали", наводи се у саопштењу. 

Танкер "Централ парк" је у власништву компаније која послује у оквиру групације израелског милијардера Ејла Офера. 

Палестинскa странa инсистира на шест имена које се наводно не налазе на листи

Палестински извори наводе да је једна од спорних тачака између Израела и Хамаса у вези са списком затвореника за које се очекује да ће данас бити пуштени на слободу односи се на шесторицу који су ухапшени прије 7. октобра и остали у израелским затворима.

Извори кажу да они нису уврштени на листу коју је Израел представио у недјељу, а нејасно је да ли ће бити пуштени у понедјељак.

До 7. октобра у израелским затворима је било 38 палестинских затвореница, а тридесет два су већ пуштена.

Осим тих шест затвореника, има на десетине других Палестинки које су ухапшене, неке без суђења, након 7. октобра.

Хамас позива Израел да најприје ослободи затворенике који су најдуже затворени.

Ројтерс: Израел и Хамас "изразили забринутост" у вези са списковима

Израел и Хамас "изразили су забринутост" због спискова израелских талаца и палестинских затвореника који би данас требало да буду пуштени у понедељак, рекао је за Ројтерс званичник упућен у то питање.

Неименовани званичник је додао да катарски посредници раде са Израелом и Хамасом на рјешавању проблема и избјегавању кашњења.

У претходна три дана примирја Израел је доставио имена палестинских жена и тинејџера које ће пустити из затвора, а Хамас ће доставити имена израелских цивилних талаца које ће ослободити најмање 12 сати прије пуштања на слободу.

Нетанјахуов кабинет "процјењује" данашњи списак талаца за ослобађање

Из кабинета израелског премијера кажу да су у току разговори у вези са списком талаца у Гази који би данас требало да буду пуштени а који је примљен преко ноћи и који се "процјењује“.

"Додатне информације ће бити издате када то буде могуће“, речено је из кабинета у име Гала Хирша, владиног координатора за таоце.

Како наглашава Тајмс оф Израел, није одмах јасно о чему се разговара и да ли Израел има проблема са списком, који наводно укључује 11 отетих.

Тиме је заокружена листа од 50 талаца који ће бити ослобођени у четвородневном примирју, које се још може продужити ако Хамас ослободи додатне таоце.

Израел добио листу посљедњих 11 талаца који ће бити ослобођени

Четвртог, посљедњег дана договореног примирја Израел је добио листу посљедњих 11 талаца који би данас требало да буду ослобођени, након 52 дана проведена у заточеништву Хамаса.

Палестинска милитантна организација обавезала се у оквиру договора о прекиду ватре да ослободи укупно 50 жена и дјеце који су киднаповани у Гази, у замену за ослобађање 150 Палестинаца из израелских затвора, осим у случају да договор буде продужен под новим условима.

Хамас је саопштио у недјељу да је трећег дана прекида сукоба с израелском војском, ослободио 13 израелских талаца, као и четворо странаца – троје тајландских и једног руског држављанина.

Израелска војска саопштила је, међутим, да је ослобођено 14 Израелаца и троје странаца и да су предати Међународном комитету Црвеног крста.

У саопштењу објављеном у недјељу увече, Хамас је рекао да жели да продужи примирје и након истека четвородневног примирја, у настојању да се из израелских затвора ослободи веци број Палестинаца.

Договорено примирје већ укључује одредбу о продужењу за један додатни дан за сваких десет талаца које Хамас пристане да ослободи.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана