У Италији од посљедица олује Киаран погунуле три особе, једна се води као нестала

Танјуг
Foto: Илустрација/АП

РИМ– Од посљедица олује Киаран, која је током ноћи стигла у Италију, погинуле су три особе, а једна се води као нестала, преноси Анса.

Од олујног невремена, које је јуче већ изазвало пет смртних случајева у Европи, погинуле су три особе у италијанском региону Тоскана, а једна се води као нестала у Венету, док метеоролози најављују да ће се Киаран, праћен  кишом и јаким вјетром здржати изнад Италије све до недјеље.

Мушкарац стар 85 година пронађен је синоћ мртав у приземљу своје куће у Монтемурлу, у близини Прата, у потпуно поплављеној просторији.

Спасиоци претпостављају да старији човјек није успио да стигне до горњих спратова и да се удавио.

Област Прато је једна од најтеже погођених, са бујичним поплавама, наводи Анса.

Друга жртва регистрована је у општини Розињано, у Ливорну.

Трећа настрадала особа је жена од 84 године, којој је позлило док је избацивала воду из свог дома у Монтемурлу.

Гуверенер је саопштио да су гумени чамци послати у погођене области, до којих је тренутно тешко доћи на било који други начин, а да су од Националне цивилне заштите затражени хеликоптери за хитну евакуацију погођеног становништва.

"Прогласио сам регионално ванредно стање и у контакту сам са владом за проглашење на државном нивоу.Ситуација је заиста веома озбиљна", саопштио је Ђани.

Прате се стање водотокова, а стручњаци из региона Тоскана очекују јаку поплаву реке Арно у наредних неколико сати , док ће врхунац достићи данас кроз Пизу око поноћи, наводи италијанска агенција

У области Белуна, ватрогасац који није био на дужности и помагао свом оцу да сложи џакове са пијеском дуж обале потока, оклизнуо се и завршио у води, набујалој од кише.

У потрази за 40-годишњим ватрогасцем учествује педесетак спасилаца, међу којима и неки добровољци, али падавине које не престају отежавају њихов рад.

Исти проблем имају спасиоци који трагају за четрдесетогодишњим мушкарцем, који је у сриједу нестао  у планинама Лесини.

За сутра се у Тоскани очекују ветрови јачине до 130 километара на сат и јака грмљавина, због тога ће школе у региону бити затворене, прије свега у  најугроженијм провинцијама.

У овом региону се саобраћај отежано одвија, многе жељезничке и аутобуске линије су обустављене .

У области Лигурије на снази је наранџасти метео аларм, а очекују се таласи до шест метара.

У Милану постоји забринутост због новог изливања ријеке Севесо.

Тамо пада јака киша и препорука је грађанима да се не задржавају испод дрвећа и грађевинских скела.

И у Лацију је на снази жуто упозорење, а на југу Италије ће превентивно бити затворене  школе у Напуљу, Казерти, Беневенту и Салерну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана