У Холандији повећана разлика у платама између мушкараца и жена

Танјуг
У Холандији повећана разлика у платама између мушкараца и жена

АМСТЕРДАМ- Родни јаз у платама у Холандији је повећан и разлика у платама између мушкараца и жена који обављају исти посао са истим образовањем и искуством, повећан је, са пет одсто у 2021, на 7,4 одсто ове године.

До повећања јаза дошло је јер су плате мушкараца повећаване у већем проценту од повећања које су добиле жене, након што је 70 одсто запослених у Холандији добило повећање плата у посљедње двије године, наводи портал Холандски Тајмс.

У просјеку, мушкарци сада зарађују 16,4 одсто више него 2021. године, док је код жена забиљежено повећање плата у просјеку за 9,1 одсто.

''Једно од могућих објашњења је да су мушкарци једноставно гласније тражили повећање него жене у посљедње двије године'', рекао је професор економије Јап ван Мијен на Универзитету за бизнис Нинрод.

Мушкарци такође добијају више стимулација од жена.

''Изгледа да мушкарци више брину о тешким условима секундарног запошљавања, док је женама више стало до суштинских аспеката посла'', рекао је Ван Мијен.

Како наводи портал, за мушкарце је три пута већа вјероватноћа да ће имати службени аутомобил или картицу за гориво и двоструко је већа вјероватноћа да ће добити учешће у добити и надокнаду за пресељење.

Разлика у платама значи и да су жене финансијски угроженије од мушкараца - док 87 одсто мушкараца зарађује довољно да покрије све своје мјесечне трошкове, исто важи и за 82 одсто жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана