У Хирошими обиљежена 79. годишњица од напада САД атомском бомбом

Tanjug
Foto: X.com

ХИРОШИМА - У Хирошими је данас обиљежена 79. годишњица од напада атомском бомбом који су извеле САД, а око 50.000 људи одало је минутом шутње почаст жртвама напада.

Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи позвао је људе да се уједине како би потакнули свјетске лидере да одустану од нуклеарних пријетњи усред глобалних сукоба, укључујући рат у Украјини и на Блиском истоку.

Мацуи је рекао да рат у Украјини и погоршање сукоба између Израела и Палестинаца продубљују неповјерење и страх међу народима и јачају став да је упораба силе у рјешавању сукоба неизбјежна, преноси агенција Кјодо.

Он је додао да се свака критична ситуација може превладати кроз дијалог, наводећи да је Хладни рат приведен крају дијалогом посљедњег лидера Совјетског Савеза Михаила Горбачова и тадашњег предсједника САД Роналда Регана.

Такођe је позвао све свјетске лидере да посјете Хирошиму, јер ће тако боље разумјети које су посљедице атомског бомбардирања.

Премијер Јапана Фумио Кишида истакнуо је да је дужност те земље, која је искусила упорабу нуклеарног оружја, да стално ради на томе да у свијету не буде нуклеарног оружја.

Високи представник УН за питања разоружања Изуми Накамицу прочитала је изјаву генералног тајника УН Антонија Гутереша у којој је он навео да су се од прошле године, глобално неповјерење и подјеле додатно продубили и да "неки непромишљено звецкају нуклеарним мачем".

"Свијет мора да се уједини и заједно осуди то неприхватљиво понашање. И морамо да пронађемо нова рјешења да оживимо разоружање", истакнуо је Гутереш.

Церемонији су присуствовали представници 109 земаља и Еуропске уније, а пуштено је и стотине бијелих голубова као симболи мира.

Атомска бомба коју су Сједињене Америчке Државе бациле на Хирошиму 6. августа 1945. године, пред крај Другог свјетског рата, уништила је град, убивши 140.000 људи.

Друга бомба бачена је три дана касније на Нагасаки, када је погинуло 70.000 људи.
Јапан се предао 15. августа.

Они који су преживјели нападе атомским бомбама имали су трајне посљедице, пошто су били изложени радијацији.

Укупан број преживјелих у нападима на Хирошиму и Нагасаки у марту је износио 106.825, што је за 6.824 мање него прије годину дана, показују подаци јапанског Министарства здравља, рада и социјалног старања.

Преживјели из Хирошиме и Нагасакија су познати као "хибакуша" и залажу се за забрану нуклеарног оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана