У гранатирању Васиљевке погинуло пет, а повријеђено 15 особа

ГС/Агенције
ат у Украјини ушао је 315. дан
Foto: Агенције | ат у Украјини ушао је 315. дан

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је 315. дан. У Доњецкој области не престају борбе. Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одржаће телефонске разговоре са колегама из Русије и Украјине. Високи званичник руске војске Сергеј Севрјуков рекао је да је употреба мобилних телефона међу припадницима руског војног особља у домету непријатељског наоружања главни узрок трагедије у Макијевки.

У гранатирању Васиљевке погинуло пет, а повријеђено 15 особа

Најмање пет особа је погинуло, а 15 је повријеђено у  гранатирању Васиљевке у Запорошкој области, које су извеле украјинске снаге, а међу рањенима су четири радника Хитне помоћи, рекао је вршилац дужности гувернера региона Јевгениј Балицки.

"Према прелиминарним извјештајима, петоро људи је погинуло, а 15 је задобило повреде у посљедицама артиљеријских удара украјинских оружаних формација на мирно мјесто Васиљевка. Међу рањенима су четири службеника Министарства за ванредне ситуације. Један од спасилаца је у критичном стању", написао је Балицки на свом Телеграм каналу, пренио је ТАСС.

Према ријечима Балицког, ситуација је и даље напета, јер гранатирање није смањено, док све службе Хитне помоћи раде како би помогле људима. 

"Цинизам кијевског режима превазилази границе пошто је стамбено насеље уништено, локални цивили су погођени, а спасиоци извлаче људе испод рушевина", додао је он.

Предсједник Француске Емануел Макрон обећао је украјинском колеги Владимиру Зеленском тенкове АМX-10 РЦ, јавља Ројтерс, позивајући се на Јелисејску палату.

 

Пет особа је погинуло док је 15 повријеђено током украјинског гранатирања Васиљевке у Запорошкој области Русије, саопштио је вршилац дужности губернатора региона Евгеније Балицки.

Међу повријеђенима су четири припадника Министарства за ванредне ситуације.

Балицки је додао да је оштећена и цивилна инфраструктура.

Употреба руских дронова је седам пута јефтинија од украјинских ракета ПВО које их обарају, пише "Њујорк тајмс".

Како наводи лист, у сукобу у Украјини „расте дисбаланс", пошто је масовна употреба средстава одбране украјинских снага, укључујући противваздушну одбрану, „много скупља од дронова".

„Ово би, према мишљењу бројних војних експерата, могло да иде на руку Москви на дуге стазе", наводи се у чланку.

Прави побједник, према "Њујорк тајмсу", „можда ће на крају бити земља која мање троши".

Рогов: Два цивила погинула у украјинском гранатирању вишеспратнице у Васиљевки

Два цивила су погинула у украјинском гранатирању стамбене зграде у граду Васиљевка у Запорошкој области, изјавио је данас члан главног савјета руске администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Рогов је навео да су украјинске оружане снаге погодиле вишеспратницу у Васиљевки која се налази поред зграде командног штаба, пренео је ТАС С. 

Према прелиминарним извештајима, ватра је отворена из ХИМАРС вишецевних ракетних система, написао је Рогов на Телеграму. 

Кулеба: Ускоро размјештање америчких ПВО система на украјинској територији
Амерички системи противваздушне одбране "патриота" требало би да ускоро буду размјештени у Украјини, изјавио је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

Он је у видео-снимку објављеном на "Фејсбук" страници Министарства спољних послова Украјине рекао да су почеле припреме за премјештање система "патриота", пренијела је турска државна новинска агенција Анадолија.

Предсједник САД Џозеф Бајден представио је 21. децембра пакет војне помоћи Украјини у вриједности од 1,85 милијарди долара, укључујући системе "патриота".

Он је вијест саопштио током заједничке конференције за новинаре са предсједником Украјине Владимиром Зеленским у Бијелој кући у Вашингтону.

Премијер Украјине Денис Шмихал изјавио је нешто касније да ће Кијев добити пакет војне помоћи од Вашингтона у вриједности од 2,2 милијарде долара, уз напомену да Украјина очекује да Конгрес САД одобри нови пакет вриједности готово 45 милијарди долара, који укључује нове вишецијевне бацаче ХИМАРС и системе "патриота". 

Шеф Енергоатома позвао УН да пошаљу мировне снаге у нуклеарку Запорожје
Шеф украјинске државне нуклеарне компаније "Енергоатом" Петро Котин позвао је данас Уједињене нације да пошаљу мировне снаге у нуклеарну електрану Запорожје, чак и без договора са Русијом о успостављању безбjедносне зоне око тог постројења.

Украјинци од септембра инсистирају да се мировне снаге УН морају послати у нуклеарну електрану, пренио је Гардијан. 

Међутим, ово је био први пут да је један украјински званичник јавно сугерисао да мировне снаге треба да буду распоређене чак и у одсуству споразума о стварању безбједносне зоне око нуклеарне електране.

Руске снаге преузеле су контролу над нуклеарком Запорожје у марту прошле године и од тада је њена територија периодично гранатирана, као и стамбене четврти Енергодара уз употребу дронова, тешке артиљерије и вишецевних ракетних бацача, а Украјина и Русија међусобно се оптужују за ове нападе.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) више пута је указивала на потребу стварања безбједносне зоне око нуклерке.

Бербок: Путин жели да уништи сусједа, важно наставити испоруку оружја Украјини
Њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је данас да је Европска унија учинила све да заустави рат у Украјини, али да предсједник Русије Владимир Путин није имао на уму ништа осим да уништи свог сусједа.

Говорећи на конференцији за новинаре у португалској престоници Лисабону, Бербок је рекла да је Путинов став разлог зашто је тако важно наставити са испоруком оружја како би Украјина могла да се брани и штити животе људи, пренио је Ројтерс.

Она је истакла да Њемачка тражи нове начине да помогне Украјини да заштити свој народ и инфраструктуру и додала да би мањак решености Европе значио бенефит за Москву.

"И ове године морамо заштитити и даље развијати европско јединство које нас је учинило јаким прошле године", навела је Бербок.

Говорећи о порасту заразе вирусом корона у Кини, она је истакла да Њемачка жели заједнички европски одговор.

"Морамо да прихватимо тренутни ковид талас из Кине веома, веома озбиљно", нагласила је Бербок.

Украјински обавjештајац: Русија шаље нове војне јединице у сjеверни дио Крима

Представник Главног директората обавјештајне службе министарства одбране Украјине Андриј Чернијак изјавио је данас да је Русија послала "нове војне јединице у сјеверни дио окупираног Крима", пренио је "Кијев индепендент".
Он је додао да се Русија наводно утврђује у областима око Херсонске области.
"Они (Русија) губе. Зато стварају дефанзивна утврђења гдје год могу, схватајући да ће морати да се боре на тим линијама фронта", казао је Чернијак.
Он, такође, тврди да се руске снаге максимално труде да сачувају такозвани копнени коридор ка Криму кроз окупиране украјинске територије на југу земље.
"Њихова идеја је била да освоје Доњецку област, обалу око Азовског мора и план им је био да одсијеку Украјину од Црног мора. Али, Русија није могла да имплементира ниједан план у Украјини. Украјина ће напасти руске положаје на цијелој окупираној територији", поручио је Чернијак.

Кулеба: Почеле припреме за пренос ПВО система "Патриот" у Украјину
Припреме за пренос америчког ПВО система "Патриот" Украјини су већ почеле, изјавио је данас шеф украјинског Министарства спољних послова Дмитриј Кулеба.
Савремени ПВО системи "Патриот" укључени су у нови пакет америчке војне помоћи Украјини, који договорен током посјете предсједника Украјине Володимира Зеленском Вашингтону у децембру.
Пентагон је искључио могућност слања својих специјалаца за обуку у Украјину, али је обећао ће обучити Украјинце за неколико мјесеци.
"Завршили смо прошлу годину револуционарном одлуком да Украјини обезбедимо амерички 'Патриот' систем, како су се договорили лидери Украјине и САД, Зеленски и Џозеф Бајден. Веома цијенимо овај корак Сједињених држава. Очекујемо да 'Патриот' бити распоређени што је прије могуће. Припреме за трансфер ових система су већ почеле", рекао је Кулеба током онлајн брифинга, преносе РИА Новости.

Зеленски поново упозорио да се Русија спрема за велику офанзиву

Предсједник Украјине Володимир Зеленски данас је поново упозорио да се Русија спрема да покрене велику офанзиву.

-Не сумњамо да ће Русија бацити све карте које су јој преостале на столу и прикупити све што може да покуша да преокрене ток рата и барем одложи свој пораз - рекао је Зеленски у видео обраћању, преноси Гардијан.

Како је навео, потребно је да се поремети тај руски сценарио.

-Ми се припремамо за то. Терористи морају изгубити. Сваки покушај њихове нове офанзиве мора да пропадне - истакао је Зеленски.

Украјинска војска саопштила је да је покренула напад који је резултирао губитком руске опреме и могућег особља у близини Макијевке, али није дала више детаља.

Ердоган данас разговара са Путином и Зеленским

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржаће данас телефонске разговоре са колегама из Русије и Украјине, Владимиром Путином и Володимиром Зеленским, најавио је његов портпарол Ибрахим Калин.

Према његовим ријечима, фокус разговора биће рјешавање украјинске кризе, преноси ТАСС.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је за РИА Новости да ће руски предјседник данас телефоном разговарати са Ердоганом.

МО Русије: Употреба мобилних телефона узрок трагедије у Макијевки

Употреба мобилних телефона међу припадницима руског војног особља у домету непријатељског наоружања, главни је узрок трагедије у Макијевки у којој је погинуло 89 руских војника, рекао је новинарима високи званичник руске војске, генерал-потпуковник Сергеј Севрјуков.

-Вецћ је сада постало очигледно да је главни узрок трагичног догађаја кршење забране и активирање и масовна употреба личних мобилних телефона војног особља у домету непријатељских борбених средстава. То је омогућило непријатељу да лоцира, одреди правац и координате војника за извођење својих ракетних удара - рекао је Севрјуков, први замјеник начелника Главног војно-политичког одјељења Оружаних снага Русије.

Он је додао да се предузимају потребне мјере да се такви трагични инциденти избјегну у будућност, пренио је ТАСС.

Према његовим ријечима, уложени су сви напори да се повријеђени збрину одмах након трагедије.

Министарство одбране Русије саопштило је прошле недјеље да су оружане снаге Украјине напале пункт привременог размјештања руске војске у граду Макијевка у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР).

У првом саопштењу МО Русије је наведено да су у украјинском нападу из вишецјевног ракетног система ХИМАРС погинула 63 руска војника.       Претходно су украјинске власти саопштиле да је убијено око 400 руских војника у ракетном нападу на регион Доњецка, као и да је ракетни пројектил погодио зграду у граду Макијевка, где су биле стациониране руске снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана