У Француској мобилишу 40.000 полицајаца: „Држава мора чврсто да одговори“

ГС
У Француској мобилишу 40.000 полицајаца: „Држава мора чврсто да одговори“

ПАРИЗ - Широм Француске, укључујући и Париз, вечерас ће бити распоређено 40.000 полицајаца након што су се нереди, који су избили пошто је полиција убила тинејџера који није зауставио аутомобил, проширили на цијелу земљу, изјавио је данас француски министар унутрашњих послова Жерал Дарманен.

- Држава мора чврсто да одговори, вечерас ће бити мобилизовано 40.000 полицајаца, укључујући 5.000 у региону Паризу, у односу на 9.000 јуче - рекао је Дарманен, а преноси Ројтерс.

Француско тужилаштво саопштило је раније данас да је полицајац који је у уторак убио 17-годишњака у предграђу Париза под формалном истрагом.

Из тужилаштва су додали да, на основу сазнања полиције и анализе видео-снимака, “нису испуњени законски услови за употребу оружја”, преноси BFM TV.

У неколико француских градова јуче су поново избили протести због бруталности полиције, и том приликом ухапшено је 150 особа, навео је Дарманен.

Он је додао да су демонстранти напали градске скупштине, школе и полицијске станице.

Из француског Министарства унутрашњих послова раније је саопштено да су током нереда лакше повријеђена 24 полицајца, као и да су демонстранти запалили око 40 аутомобила.

У уторак ујутру, полицајац је убио 17-годишњака током провјере у Нантеру, предграђу у западном дијелу Париза, због тога што је младић одбио да заустави свој аутомобил.

Француски предсједник Емануел Макрон је изјавио да су неоправдани напади на институције, као и да у наредних неколико сати мора да дође до смиривања ситуације.

У париском предграђу Нантеру данас ће бити одржана комеморативна шетња за убијеног младића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана