У финишу кампање у Црној Гори кандидати заоштрили реторику

Танјуг
У финишу кампање у Црној Гори кандидати заоштрили реторику

ПОДГОРИЦА - У финишу предизборне кампање за предсједника Црне Горе кандидати су за нијансу заоштрили реторику па је актуелни предсједник и претендент на још један предсједнички мандат Мило Ђукановић изјавио да његовим избором Црна Гора неће забасати у тмине “српског света”, јер њихов „европски пут обасјава луча грађанске, антифашистичке, мултиетничке и европске државе“.

Ђукановић је то казао на завршној конвенцији у Бијелом Пољу и додао да су ови избори “историјска шанса која не сме бити пропуштена. Поново је обећао да ће, ако буде избран, Црну Гору увести у Европску унију.

-Суочавали смо се с нашим, као и регионалним, и проблемима које Унија има. Познат ми је сваки корак који смо прошли у процесу интеграција, као што знам сваки корак који нам је преостао до крајњег циља - тврди Ђукановић, саопштено је ид ДПС-а.

Како каже, “до његовог остварења није остало још много, али мрак је најгушћи пред свитање”.

-Моји такмаци су више опсједнути илузијом да ја изгубим, него да они побиједе. Они се не либе да кажу да им једино још ја стојим на путу у њиховим наумима да „ослободе“ Црну Гору”, навео је Ђукановић.

Ђукановић, који је као лидер ДПС дуже од тридесет деценија наизмјенично на функцији премијера и предсједника државе, тврди да “треба ставити тачку на ово жалосно пропадање Црне Горе које траје више од двије и по године”, односо од парламентарних избора када је његова ДПС отјерана у опозицију.

Кандидат ДФ-а за предсједника Црне Горе Андрија Мандић казао је да му је приоритет помирење Црне Горе, борба против корупције, организованог криминала и унапређење економије.

Он је казао да ће се у другом кругу председничких избора наћи са актуелним шефом државе и лидером ДПС-а Милом Ђукановићем. Мандић је у синоћњем интервју Парламентарном каналу казао да након побједе над, како каже, аутократском влашћу у Црној Гори ће се ситуација потпуно промијенити.

-Борба против корупције и организованог криминала је други приоритет јер је Црна Гора препозната као земља гдје је то постала ендемска болест - рекао је Мандић и поручио да је важно да Ђукановић не побиједи и не буде више предсједник.

О најављеном ТВ дуелу са Ђукановић, Мандиће је рекао да је природно да разговарају о будућности Црне Горе, али и да се, како је казао, осврнемо и на прошлост.

-Наш циљ је чланство у ЕУ. Важно је да Црна Гора буде део Инцијативе Отворени Балкан. Снажно подржавамо ту иницијативу - рекао је Мандић.

Као предсједник Црне Горе, Мандић каже да би прво посјетио Брисел и Београд. Мандић је рекао и да помирена Црна Гора представља најбољи модел за напредну будућност земље, истичући да као предсједник државе неће правити разлике међу људима и инсистираће на економији, борби против корупције, бољем животу и бољој сарадњи у региону.

-Пружамо руку свима, и то не из позиције немоћног, него из позиције онога ко је побиједио на изборима тако да је то важан и квалитетан искорак - истакао је Мандић.

Предсједнички кандидат Уједињене Црне Горр Горан Даниловић, је у интервјуу за Портал ИН4С рекао да нема сарадње са Ђукановићем.

-Не смијемо имати кратко памћење. Кратко памћење у политици значи дугорочну неправду. Он мора да послужи и као примјер да ће ко год одлучи да уђе у политику да би се обогатио и на пароли “завади па владај”, законски одговарати.

-Уколико то не урадимо и ако му заборавимо све што је до сада учинио, бојим се да ће то оставити трајан траг не само на политику Црне Горе, већ и на народ. Обећали смо људима да ће он законски одговарати за све што је до сада учинио грађанима Црне Горе и то морамо испунити. Не смијемо имати кратко памћење - рекао је Даниловић.

Додао је да је српски народ био дискримисан у сопственој држави, коју су градили и изградили њихови преци, али су биле дискриминисане и националне мањине које су, од стране бивше власти, третиране као погонско гориво и ћутљиви свједоци за личне интересе неколицине властодржаца.

Предсједнички кандидат Демократа Алекса Бечић је у осврту на свог противкандидата током предизборне посете Бару истакао да, умјесто утемељивања Бара као града Старе маслине и лучког центра ових простора, он је радио све да Бар постане град шверца и кланова, “по чему је нажалост нашу луку међународна јавност препознавала годинама”.

Баранима је поручио да не жели да буде само њихов предсједник, већ, како је рекао, пријатељ и савезник.

-Зато ово нису избори за предсједника, ово је избор између мафијашких поданика и народних савезника - казао је Бечић.

Ово је, казао је, борба једног човјека, „који је као зли цар из бајке покушао да нас заустави, а ми смо зауставили њега, баш зато што је лишен свих оних вриједности на којима почива наша традиција, али и на којима треба да почива наша будућност“.

Предсједнички кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић поручио је да жали јер Ђукановић мисли да су они опсједнути њиме.

-Ђукановић се жали да смо њиме опсхеднути, само указујем на то ко нам три деценије празни џепове - рекао је Милатовић на конвенцији у Бијелом Пољу. -Знамо и чија сестра је посредник за све послове са иностраним фирмама. И чији брат држи банку и какве и чије паре кроз њу пролазе. Ко зида небдоере без грађевинске дозволе, и са чијом усменом дозволом - казао је Милатовић.

Поручио је да је „Ђукановић свим грађанима Црне Горе украо године, мир, шансе, прилике за успјехом“.

-Човјек без дана радног стажа, осим што се пребацивао из премијерске у фотељу предсједника. А њега ова земља ни не занима, интересује га само да још пет година он и његова бизнис-партија политички преживе. Нема ту ни „Ц“ од Црногораца - навео је, између осталог, Милатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана