У Европу стиже олуја Бабет!

Танјуг
У Европу стиже олуја Бабет!

КОПЕНХАГЕН- Власти широм сјеверне Европе позвале су данас на опрез док се регион припрема за јаку кишу и олујни ветар са истока.

Очекује се да ће олујни вјетрови најјаче погодити источни дио данског полуострва Јутланд и данска острва у Балтичком мору, јавио је АП.

Британска острва, јужна Шведска, сјеверна Њемачка и дијелови Норвешке такође су на путу олује Бабет.

Тијело 57-годишње жене извучено је из ријеке у Ангусу, у Шкотској, након што је на обале Велике Британије стигла олуја Бабет, саопштиле су локалне власти.

Укупно је више од 400 домова евакуисано због очекиваних поплава, а више од 4.000 објеката остало је без струје због снажних олујних удара.

Британска метеоролошка агенција издала је у четвртак црвено упозорење за дијелове Шкотске, најављујући изузетно обилне падавине у наредна два дана за које се очекује да ће изазвати велике поплаве које могу бити опасне по живот.

Посљедњи црвени аларм у Великој Британији издат је 2020. године.

У Шкотској би у најтеже погођеним подручјима могла да падне количина кише која  просечно пада за више од мјесец дана, а на стотине људи је превентивно евакуисано, док су школе данас затворене.

Полиција у јужној Данској саопштила је да је неколико дионица путева у нижим областима поплављено и да је оборено неколико стабала, упозоравајући да ће ниво воде наставити да расте и да се очекује да ће ниво мора порасти до 240 центиметара изнад уобичајеног.

У Шведској су метеоролози упозорили на опасност од великих поплава које би могле да изазову ограничен приступ путевима и жељезницама дуж јужних обала те земље.

Очекује се да ће нивои воде поново почети да опадају у суботу ујутро, рекли су шведски метеоролози.

Мост у близини другог највећег града у Норвешкој превентивно је затворен, објавили су норвешки медији.

             Трајектни саобраћај широм региона је отказан, а ваздушни саобраћај је био отежан, са кашњењима и неколико отказивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана