У Европи све више комараца који преносе вирусе денга и чикунгуње

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Комарци који преносе јаче вирусе, попут денга грознице и чикунгуње, настанили су се у новим дијеловима Европе, чиме се повећао ризик од добијања болести, упозорили су водећи експерти.

Европски научници су рекли да су све чешћи топлотни таласи, поплаве и дужа, топлија љета, створили погодније услове за инсекте, пренио је ББЦ.

Научници су зато позвали на боље мјере како би се људи здравствено контролисали и заштитили од комараца.

Без превентивних мјера, извјесно је да ће бити више обољелих и преминулих, додају експерти.

У извјештају Европске агенције за превенцију болести (ЕЦДЦ) наводи се да се прати ширење различитих врста комараца који могу да пренесу бројне вирусе људима.

Међу њима су денга и зика, који могу да изазову болести са симптомима попут високе температуре, болова у мишићима, а у најгорем случају, људи могу озбиљно да обоље.

У извјештају ЕЦДЦ се наводи да ове године комарац Аедес албопицтус, познат по томе што преноси денгу и чикунгуњу, настанио у 13 земаља у Европи.

Према извјештају из 2022. године, било је 1.133 случаја вируса Западног Нила, а преминуле су 92 особе, што је највећи број од 2018. године, кад је забиљежено 1.548 случајева.

Наводи се да су случајеви забиљежени у Италији, Грчкој, Румунији, Њемачкој, Мађарској, Хрватској, Аустрији, Француској, Шпанији, Словачкој и Бугарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана