У Енглеској шест пута више нових породица бескућника него нових социјалних домова

Tanjug
Foto: Twitter

ЛОНДОН- Број нових породица бескућника у Енглеској премашује број новоизграђених социјалних домова шест пута, говоре нови званични подаци објављени данас.

У Енглеској је у сезони 2022-23. изграђено само 8.386 нових социјалних домова, док се у истом периоду општинама пријавило 52.800 домаћинстава којима је потребна помоћ јер су бескућници или у опасности да постану бескућници.

Извршни директор добротворне организације за бескућнике Крајсис, Мет Дауни, рекао је да су те бројке "срамота" и да сакривају "немерљив људски утицај на бескућништво".

Тај јаз приморава општине да троше 1,7 милијарди фунти годишње на изнајмљивање привремених и често претрпаних смјештаја за више од 100.000 домаћинстава, више него у било ком тренутку у посљедњих 25 година, пише Гардијан. 

Забиљежен је и годишњи пораст броја домаћинстава којима прети бескућништво за 10 одсто јер су им власници понудили "исељење без кривице", које је влада обећала да ће забранити.

Број домаћинстава у привременом смјештају такође је достигао рекордни ниво.

Организација Хомлеснс Линк, која представља добротворне организације, оцијенила је те податке "шокантним".  

 "Ко год да формира следећу владу мора да изгради 90.000 социјалних домова годишње који су потребни како би људи имали приступачне и сигурне домове за живот", рекао је извршни директор организације Рик Хендерсон.  

Социјални домови се граде да како би се обезбедио најјевтинији закуп, обично упола мањи од цијене на локалном тржишту.

Иако је дошло до благог повећања у изградњи у односу на историјски минимум пандемијске године 2020-21, производња остаје далеко испод 35.000 изграђених у 2010-11. и 44.000 изграђених 1995-96.

Стамбена удружења наводе да је проблем изазван владиним финансирањем на историјски ниским нивоима након смањења буџета за приступачне стамбене јединице за 63 одсто 2010. године.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана