У Еквадору ухапшено више од 320 чланова банди

Срна
Foto: Taнјуг/AP

Војска и полиција Еквадора ухапсиле су 329 чланова криминалних група и елиминисале још петорицу након што су почели оружани немири у земљи, рекао је шеф Заједничке команде оружаних снага Хаиме Вела Ерасо.

"Заплијењено је 60 комада оружја различитог калибра, 418 комада муниције, 24 експлозивне направе, а ухапшено је 329 терориста. Из заробљеништва је спасена 41 особа. Елиминисали смо пет терориста", рекао је Ерасо на конференцији за новинаре.

Он је додао да су након сукоба са три наоружане криминалне групе, снаге безбједности вратиле 28 одбјеглих затвореника у затворе.

Ерасо је истакао да у затворима у којима су избили нереди нису убијени таоци.

Према званичним подацима, наоружане банде у еквадорским затворима држе најмање 139 људи као таоце.

Предсједник Еквадора Данијел Нобоа потписао је 9. јануара декрет којим се признаје "унутрашњи оружани сукоб" у земљи и наредио неутрализацију 22 криминалне групе.

Саопштење је услиједило након узимања талаца запослених на телевизији ТЦ који су у том тренутку емитовали уживо програм из студија у Гвајакилу. Полиција је ухапсила 13 особа и сви таоци су пуштени.

Безбједносна ситуација у Еквадору ескалирала је 7. јануара након што је вођа криминалне банде "Лос Чонерос", по надимку Фито, побјегао из затвора. Након тога услиједили су нереди у неколико затвора. Нобоа је 8. јануара прогласио ванредно стање у земљи и увео полицијски час, подсјећа ТАС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана