У дијелу Европе најављене највеће падавине у посљедњих хиљаду година

Аваз
У дијелу Европе најављене највеће падавине у посљедњих хиљаду година

Према чешким и пољским метеоролозима, у неким подручјима њихових земаља могло би пасти до 400 литара кише по метру квадратном у наредна четири дана, а у Аустрији и Словачкој око 200 литара.

Реалан ризик

Културне манифестације предвиђене за овај викенд отказане су у те четири земље због најављеног проласка циклона. Ретенције за прихват воде, понајприје у близини брана, испражњене су како би могле примити толику воду. У Пољској су оглашени метеоаларми за југ земље, прије свега градове на Одри као што су Вроцлав и Ополе.

- Постоји реалан ризик од локалних поплава у петак и недјељу - упозорили су пољски метеоролози. У Вроцлаву, који има 675.000 становника, општина је основала кризни штаб. По чешком министру околине Петру Хладику, ситуација у земљи "могла би бити слична оној 1997. и 2002."

Поплаве 1997. погодиле су Моравску, на истоку Чешке. Погинуло је 50 људи уз неколико милијарди долара штете. Управо у тој регији и овај се пут очекују најгоре падавине. Године 2002. поплаве су погодиле запад земље, однијевши 17 људских живота и изазвавши још већу штету него 1997. 

Градови у Моравској подигли су баријере против поплава и припремили вреће с пијеском у очекивању олује коју ће пратити вјетрови брзине до 100 километара на сат. Десетине културних манифестација у регији отказане су, укључујући годишњи фестивал вина у Знојму који привлачи десетине хиљада посјетилаца. Отказан је и римски фестивал у Царнунтуму у Аустрији.

Горе него 2013. године

Како наводи аустријска телевизија ОРФ, водостај Дунава могао би нарасти до нивоа које нису виђене пет до десет година. Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да је војска спремна распоредити до хиљаду војника буде ли потребно. Словачка војска и ватрогасци добровољци такође су у приправности.

Према прогнозама, падавине би могле бити веће од оних које су погодиле централну Европу 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана