У Давосу почиње годишњи Свјетски економски форум

Танјуг
У Давосу почиње годишњи Свјетски економски форум

ДАВОС- Годишњи састанак Свјетског економског форума (СЕФ) у Давосу почиње данас и трајаће до 19. јануара, а на њему ће учествовати више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера СЕФ, као и лидери цивилног друштва, стручњаци, представници младих, друштвени предузетници и новинске агенције.

Кључне теме форума у Давосу су "Постизање безбједности и сарадње у подијељеном свијету", "Стварање раста и радних мјеста за нову еру", "Вјештачка интелигенција као покретачка снага за привреду и друштво" и "Дугорочна стратегија за климу, природу и енергију", наводи се на веб страници те организације.

На форуму ће учествовати предсједник Србије Александар Вучић, пошто је сврстан међу тридесетак водећих свјетских политичара који ће бити на скупу.

Учесници скупа ће бити и премијер Кине Ли Ћијанг, државни секретар САД Ентони Блинкен, савјетник САД за државну безбједност Џејк Саливен, француски предсједник Емануел Макрон, предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, премијери Белгије и Шпаније Александер Де Кро и Педро Санчез, као и предсједник Аргентине Хавијер Милеи.

Учествоваће и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус, генерални секретар УН Антонио Гутереш, премијер Холандије Марк Руте, грчки премијер Киријакос Мицотакис и други.

Украјински предсједник Володимир Зеленски учествоваће путем видео-везе.

Извршни директор Мајкрософта Сатја Надела ће, према програму форума, дискутовати у уторак са оснивачем Свјетског економског форума у Давосу Клаусом Швабом.

Учесницима Свјетског економског форума у Давосу ће се у четвртак обратити и извршни директор компаније за развој вјештачке интелигенције Опен АИ, Сем Алтман, у оквиру дебате "Технологија у турбулентном свијету".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана