Због нереда у Даблину ухапшене 34 особе

Танјуг
Због нереда у Даблину ухапшене 34 особе

ДАБЛИН - Начелник ирске полиције Дру Харис саопштио је да су 34 особе ухапшене због синоћњих нереда у Даблину, послије јучерашњег напада ножем у ирској престоници, у којем су четири особе повређене.

- Укупно имамо 34 хапшења, од којих ће 32 особе бити изведене пред суд - рекао је Харис на конференцији за новинаре, преноси BBC.

Он је додао да је на насилним протестима значајно оштећено 13 продавница, уништено 11 возила полиције, три аутобуса и трамвај.

Један полицајац је тешко повријеђен током полицијске акције, док је много више поврijеђено током нереда, навео је шеф ирске полиције.

-Јавни ред и мир је поново успостављен око 21 час синоћ - рекао је Харис.

Током протеста, окупљени су узвикивали антиимигрантске слогане, наводи Гардијан, а Харис је на синоћној конференцији за медије рекао да је у нередима учествовала "хулиганска фракција, вођена крајње десничарском идеологијом.

Харис је новинарима синоћна дешавања у Даблину описао као "ванредна", додајући да такве сцене нису виђене у ирској престоници "деценијама".

Харис је оправдао реаговање полицајаца на лицу мјеста, додајући да ће бити спроведена "фундаментална ревизија тактике за успостављање јавног реда”.

Начелник ирске полиције је упозорио да постоје сумње да би на улицама Даблина могло бити још насиља и да се врше процене одговарајуће реакције.

У Даблину је јутрос примјетно појачано присуство безбедносних снага послије синоћних насиља, пљачке и хаоса у главном граду Ирске, на протесту након напада ножем код једне школе, у којем је повријеђено троје деце.

 Јавни саобраћај је јутрос нормализован са неким измкенама у центру града, а у току је рачишћавање улица, преноси „Ајриш индепендент“.

Радница у обданишту и петогодишња дјевојчица у тешком су стању након инцидента на Тргу Парнел, на сјеверу Даблина. Још двоје дјеце задобило је лакше повреде. А током инцидента је повријеђен и мушкарац, који је осумњичен за напад и ухапшен и он се тренутно налази у неименованој болници у граду, наводи ирски лист.

Убрзо након инцидента, на јместу догађаја окупила се група демонстраната који су покушали да пробију кордон полиције који је постављен, а у року од неколико сати стотине људи је било на улици,а протест је постепено постајао све насилнији.

Током ноћи настао је хаос, запаљено је више полицијских и возила јавног превоза.

Неколико полицајаца нападнуто је током насилних протеста који су избили у Даблину након напада ножем код једне школе, у којем је повријеђено троје дјеце.

Током протеста, окупљени су узвикивали антиимигрантске слогане, наводи Гардијан, док је ирски РТЕ јавио да су запаљени полицијски аутомобил и трамвај.

Двоспратни аутобус изгорио је до темеља, а прозори су разбијени на оближњем хотелу Холидеј Ин и ресторану брзе хране Мекдоналдс. Опљачкана је и радња Футлокера, додаје Ројтерс.

Након што су избили сукоби између полиције за обуздавање нереда и антиимигрантски настројених демонстраната, обустављен је јавни превоз, а људима је савјетовано да не иду до оближњег породилишта осим ако је то апсолутно неопходно.

Туристи у центру Даблина кажу да им је речено да се евакуишу из хотела.

-То су срамне сцене. Имамо хулиганску фракцију, вођену крајње десничарском идеологијом која учествује у озбиљном насиљу - рекао је синоћ новинарима полицијски комесар Дру Харис.

Полиција је, послије напада код школе, привела осумњиченог мушкарца, који за сада није идентификован, али антиимигрантске групе које су се окупиле код мјеста напада на тргу Парнел у Даблину тврде да је ријеч о странцу.

У дијеловима Даблина био је обустављен аутобуски и трамвајски саобраћај, а власти су позвале на смиривање ситуације.

Најмање пет особа, међу којима је троје дјеце, повријеђено је у нападу ножем у близини школе у центру Даблина.

Осумњичени мушкарац је приведен и њему је указана помоћ на лицу места због задобијених повреда које је, како се вјерује, сам себи нанео.

Полицијски надзорник Лиам Герати рекао је да је полиција, иако је истрага још у раној фази, увјерена да не постоје "активности повезане за тероризмом" и да ће се испоставити да је реч о "самосталном нападу", преноси Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана