У част бившег вође Туркменистана подиже се град који ће коштати пет милијарди долара

ГС
Foto: TDH

Туркменистан ће потрошити готово пет милијарди долара за изградњу града названог по моћнику Гурбангулију Бердимухамедову, саопштили су јуче туркменистански званичници.

Средњоазијском земљом која граничи с Каспијским језером више од 16 година влада породица Бердимухамедов. Гурбангулy Бердимухамедов, бивши стоматолог који је постао аутократ, службено је одступио с мјеста предсједника бивше совјетске нације прошле године, а замијенио га је његов син Сердар Бердимухамедов.

Али 65-годишњак, познат по свом култу личности, носи титулу "Аркадаг" (херој заштитник) и наставља доминирати земљом. Нови град 30 километара (18 миља) изван главног града Асхгабата носиће име по његовој титули.

Бердимухамедов је наредио дужносницима да то на неки начин унесу у "Гинисову књигу рекорда".

"Прва фаза изградње града Аркадага кошта 3,3 милијарде долара. Друга фаза коштаће око 1,5 милијарди долара, према нашим процјенама", рекао је Дерyагелди Оразов, дужносник на челу државног одбора задуженог за његову изградњу.

Оразов је рекао да ће тачан трошак бити јасан након расписивања конкурса. Али већ сада увелико премашује бројку од 1,5 милијарди долара објављену у фебруару 2020.

БДП Туркменистана је око 45 милијарди долара, према подацима Свјетске банке. Велики дио свог богатства црпи из резерви плина. Групе за заштиту људских права оптужиле су Туркменистан да троши новац од своје добити од плина на раскошне пројекте који не доносе корист становништву.

Аркадаг, који се налази у зони земљотреса, на крају ће имати око 73.000 становника. Предсједник, 41-годишњи Сердар Бердимухамедов влада у сјени свог оца.

Далеко од тога да се повукао, Бердимухамедов старији је укинуо горњи дом парламента и именован је предсједником врховног тијела које контролише већи дио вањске и унутрашње политике земље.

Туркменистан је једна од најрепресивнијих, најтајновитијих држава на свијету и мало се зна о томе како режим доноси свакодневне одлуке. Према Репортерима без граница, налази се на 177. мјесту од 180 земаља по слободи медија, одмах испред Ирана, Еритреје и Сјеверне Кореје, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана